Новини
Відбулося засідання колегії територіального управління Держгірпромнагляду в Одеській області. Було підбито підсумки роботи колективу теруправління за 1 квартал 2014 року та окреслено завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці у поточному році.
У роботі колегії взяли участь керівництво теруправління, представники Федерації профспілок України в Одеській області, Об`єднання організацій роботодавців Одеської області, начальники та заступники начальників державних інспекцій та відділів (секторів) теруправління, представники Громадської ради, держінспектори галузевих інспекцій, прес-служба теруправління.
З доповіддю «Про підсумки роботи територіального управління Держгірпромнагляду в Одеській області за І квартал 2014 року та завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці» виступив перший заступник начальника теруправління І. М. Булгаков. Він підкреслив, що ефективність державного нагляду в першу чергу відображається в показниках виробничого травматизму на підприємствах, що знаходяться під наглядом територіального управління. Загальна кількість травмованих працівників на виробництві, порівняно з минулим роком, зменшилася на 30 потерпілих (20 проти 50), по Одеській області на 29 працівників (19 проти 48).
Кількість нещасних випадків із смертельним наслідком, пов'язаних з виробництвом, в порівнянні з минулим роком зменшилася на 2 працівники (1 проти 3), зменшення на 2 випадки відбулося також по Одеській області (1 проти 3).
В першому кварталі 2014 року було проведено 942 перевірки піднаглядних підприємств. Кількість перевірок, під час яких були виявлені порушення, склала 97% від загального числа проведених перевірок. Виявлено більше 18000 порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, усунено впродовж трьох місяців 82% виявлених порушень (14793). За порушення нормативно-правових актів з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 937 посадових осіб.
Повну або часткову зупинку виробництва, виготовлення або реалізацію продукції, виконання робіт, надання послуг територіальне управління здійснює шляхом подачі адміністративних позовів до окружного адміністративного суду.
Станом на 1 квітня 2014 року територіальним управлінням подано 45 адміністративних позовів, з яких: 14 задоволено судом, 24 залишаються на розгляді суду, 5 залишено без розгляду, по 2 позовах відмовлено в задоволенні.
Теруправління постійно тримає на контролі стан охорони праці на підприємствах, де сталися нещасні випадки зі смертельними наслідками. Тому звіти керівників таких підприємств за засіданнях колегій — одна з основних форм роботи теруправління. Протягом першого кварталу 2014 року стався нещасний випадок зі смертельним наслідком з докером-механізатором Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллічівський морський рибний порт». На колегії виступив головний інженер підприємства Г. А. Іванченко, який звітував про стан охорони праці в порту та розповів про заходи щодо недопущення нещасних випадків на підприємстві в подальшому.
Стало вже традицією, що начальник теруправління І. В. Присяжнюк коротко підсумовує кожне питання, розглянуте на засіданнях колегій. Це — теж одна з форм роботи керівництва теруправління. На даному засіданні колегії від підкреслив важливість необхідності оцінювання ризиків роботи підприємств. У країнах з розвинутою економікою система управління професійними ризиками вже стала методом профілактики виробничого травматизму, в нашій країні вона — новий метод у системі управління охороною праці. Начальник теруправління звернув увагу на те, що відповідальність за оцінку ризиків виробництва лежить передусім на роботодавцях: кожне з підприємств має небезпечні об`єкти, і першочергове завдання для роботодавців — виявлення, оцінка ризиків і виконання заходів з мінімізації нещасних випадків на виробництві. Теруправління не залишиться осторонь: фахівці завжди можуть допомогти керівникам підприємств з питань оцінки й управління ризиками. Але державні інспектори пам`ятають і про інші свої зобов`язання -перевіряти й контролювати стан та правильну оцінку ризиків небезпечних об`єктів на підприємствах, а також розробку та впровадження заходів з профілактики виробничого травматизму.
На засіданні колегії розглядалися питання продовження співпраці з державними адміністраціями і органами місцевого самоврядування, Федерацією профспілок Одеської області та Одеською організацією роботодавців Українського союзу промисловців і підприємців, про розширення повноважень Громадської ради та ін.
Члени колегії вирішили: заходи з комплексного управління охороною праці і забезпечення ефективного державного нагляду за дотриманням законодавства про охорону праці та промислової безпеки в Одеському регіоні протягом 1 кварталу 2014 року виконані. Показники ефективності роботи колективу теруправління покращилися, і головне завдання — направити зусилля на подальше вдосконалення наглядової діяльності .
Прес-служба теруправління

На знімку: зліва направо головний спеціаліст з охорони праці відділу соціально-економічних питань та правового захисту Федерації профспілок України в Одеській області Н. Самородіна, заступник генерального директора Обۥ'єднання організацій роботодавців Одеської області Ф. Ледней і начальник теруправління Держгірпромнагляду в Одеській області І. Присяжнюк обговорюють плани спільної роботи.




До списку новинВпередНазад