Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Управління соціального захисту населення Городоцької РДА на базі Лісогірської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Городоцького району проведено семінар з питань надання додаткових щорічних відпусток за шкідливі та важкі умови праці, Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці та профілактики травматизму на виробництві.



У ході заходу зауважено, що щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам відповідно до Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року №1290 (додаток №1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. №679).

Статтею 7 Закону України «Про відпустки» передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Порушено питання атестації робочих місць за умовами праці. Зокрема, наголошено, що під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров'я, а також про права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору (п. 1 ст. 29 КЗпП, ст.ст. 5 і 7 Закону України «Про охорону праці»).

Зазначено, що атестація робочих місць здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі Порядок), затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 року №442 та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених спільною постановою Міністерства праці і Міністерства охорони здоров'я України від 01.09.1992 року №41.

Відповідно до пункту 4 Порядку, періодичність проведення атестації робочих місць визначається в колективному договорі закладу, але атестація має проводитись не рідше одного разу на 5 років.

Також розглянуто Порядок проведення розслідування нещасних випадків на виробництві та звернуто увагу присутніх на соціальний захист працюючих в шкідливих умовах праці.



До списку новинВпередНазад