Новини

Охорона праці трудівників сільськогосподарських, фермерських господарств є важливою складовою проведення весняно-польових робіт. Як свідчить практика, нещасні випадки найчастіше трапляються у даний період через порушення вимог безпеки.

Час активного проведення весняно-польових робіт є травмонебезпечним періодом у сільськогосподарському виробництві, який зумовлений максимальним напруженням, перенасиченістю праці, що, у свою чергу, призводить до помилкових дій, нехтування безпекою та відсутністю належного контролю за безпечним виконанням робіт з боку інженерно-технічного персоналу.

З метою запобігання виробничому травматизму посадовими особами територіального управління проводяться перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства з охорони праці та промислової безпеки. Особлива увага звертається на справність сільськогосподарської техніки, належне зберігання і використання отрутохімікатів, створення безпечних і здорових умов праці, недопущення та запобігання травматизму тощо.

Так, під час обстежень виявлено близько 60 порушень нормативно-правових актів, зокрема:

— відсутні дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме, газополум'яні роботи, зберігання балонів, цистерн із стисненим, зрідженим, отруйним газом та їх спорожнення;

— допускається експлуатація електричних установок, де є доступ до струмоведучих частин;

— не пройшли спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки;

— застосовується несправне зварювальне обладнання;

— допускається експлуатація тупикових естакад без перильних огороджень;

— відсутні затверджені роботодавцем маршрути переїзду сільськогосподарської техніки тощо.

За результатами перевірок видано приписи щодо усунення виявлених порушень, до адміністративної відповідальності притягнуто шість посадових осіб підприємств, з них — одного керівника.

Робота у даному напрямку продовжується.

Територіальне управління наголошує, що необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно — польових робіт та збереження людського потенціалу є суворе дотримання працівниками Правил охорони праці, трудової та виробничої дисципліни.

Керівникам підприємств необхідно вживати профілактичні заходи задля недопущення порушень, адже у весняно-літній період інтенсивність роботи у полі значно збільшується, потребуючи постійної уваги щодо забезпечення безпечної організації праці.

Довідка: станом на 23.04.2014 перевірено: СГ ТзОВ «ІДНА» Малинська дільниця (с. Остожець, Млинівський район), СПОП «Хорівське» (с. Хорів, Острозький район), СПП «Україна» с. Удрицьк, Дубровицький район), ТзОВ «Горинь — Агро» (с. Білашів, Острозький район), ТзОВ «Волинь Край» (с. Квітневе, Дубенський район), ПП «Агро — Експрес — Сервіс» (с. Вовничі,, Млинівський район).

У 2013 році на підприємствах сільського господарства області травмовано 13 працівників, у тому числі 2 — зі смертельним наслідком.

Прес-служба територіального управління




До списку новинВпередНазад