Новини
В рамках проведення в Хмельницькому районі заходів до Дня охорони праці під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Андрія Зелінського пройшов семінар з питань охорони праці та оплати праці. В заході взяли участь представники Управління Держпраці у Хмельницькій області, 84 керівники та відповідальних за охорону праці підприємств, установ та організацій різних форм власності та господарювання.



У ході заходу зазначено, що у 2016 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначається під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик». Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сфері охорони праці та здоров'я, актуальність яких загальновизнана для всіх країн, професій та працівників. Стрес — це виклик не лише працівнику, але й усім, хто причетний до колективної праці. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте надмірності (сильний, тривалий, регулярний) неприпустимі.



Під час семінару начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області Вадим Франко роз'яснив присутнім вимоги безпеки при експлуатації балонів. Вимоги техніки безпеки праці при виконанні робіт на висоті та безпечної експлуатації котлів.

Також розглянуто питання безпеки праці при експлуатації електроустановок. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

Проаналізовано стан виробничого травматизму у Хмельницькому районі. Роз'яснено дії роботодавця при настанні нещасного випадку на виробництві.

Обговорено стан ринку праці на підприємствах Хмельницького району. Зауважено, що у березні 2016 року за розрахунковими даними рівень середньої заробітної плати на підприємствах Хмельницького району у березні 2016 року становить 4311,1 грн., що на 1268,5 грн. більше порівняно із відповідним періодом минулого року (3042,6 грн.) та на 168,3грн. більше порівняно із січнем 2016 року (4142,8грн.) та на 784,2 грн. більше порівняно із лютим 2016 року (3526,9 грн.). Найвищий рівень середньої заробітної плати у березні поточного року на підприємствах галузі сільського, лісового господарства — 9300 грн., промисловості — 4995 грн., найнижчий на підприємствах галузі будівництва — 2983 грн.

Порушено питання атестації робочих місць за умовами праці. Наголошено, що згідно ст. 7 Закону України «Про охорону праці» за важкі та шкідливі умови праці передбачено ряд пільг та компенсацій. Акцентовано, що право на додаткову відпустку та доплати за роботу в шкідливих і важких умовах праці мають працівники лише після проведення атестації робочих місць за умовами праці (адже тоді визначається розмір доплат у відсотках до посадового окладу (тарифної ставки) та кількість днів додаткової відпустки).

За підсумками заходу, вказано на необхідність доводити до керівників та закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з питань охорони праці та їх виконання не повинні бути задля «галочки», що належна культура охорони праці потрібна насамперед для них самих, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені на виробництві здоров'я та життя людей.



До списку новинВпередНазад