Новини
У ході заходу учасникам роз'яснено порядок проведення технічного огляду, випробовування та експертного обстеження (технічного діагностування) вантажопідіймальних кранів. Звернуто увагу на відомчий нагляд і обслуговування вантажопідіймальних кранів та дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці під час їх експлуатації.

Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань проведено нараду з власниками вантажопідіймальних кранів, що використовуються під час будівельно-монтажних робіт у м. Кам'янці-Подільському.

У ході заходу учасникам роз'яснено порядок проведення технічного огляду, випробовування та експертного обстеження (технічного діагностування) вантажопідіймальних кранів. Звернуто увагу на відомчий нагляд і обслуговування вантажопідіймальних кранів та дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці під час їх експлуатації.

Зазначено, що на сьогоднішній день чинним законодавством України передбачено здійснення контролю технічного стану машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки за таких умов: перед введенням устаткування в експлуатацію; під час експлуатації (у строки, передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці та експлуатаційною документацією); у разі введення устаткування в експлуатацію після ремонту, реконструкції або модернізації; після перерви в експлуатації більш як на рік; у разі демонтажу та встановлення устаткування на новому місці; за умови закінчення граничного строку експлуатації; у разі експлуатаційної чи деградаційної відмови, виявлення зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення; у разі аварії або пошкодження устаткування, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення.

Зокрема, технічний огляд має проводитися за участю працівника, який здійснює відомчий нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів і машин, а також працівника, відповідального за утримання їх у справному стані.

Повний технічний огляд має включати: вивчення експлуатаційних (паспорт, настанова з експлуатації, вахтовий журнал тощо), конструкторських (проектних) і ремонтних документів, а також інформації, накопиченої реєстратором робочих параметрів у разі наявності реєстратора на крані; аналіз умов та режимів експлуатації; огляд і перевірку роботи вантажопідіймального крана чи машини; статичне випробування; динамічне випробування; оцінку технічного стану; визначення умов експлуатації та строку чергового періодичного технічного огляду. Наголошено, що під час часткового технічного огляду статичне та динамічне випробування не проводяться.

Звернуто увагу на те, що суб'єкт господарювання зобов'язаний призначити працівника, який здійснює відомчий нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів і машин, знімних вантажозахоплювальних пристроїв, кранових колій, тари та колисок для підіймання працівників. Також роботодавець призначає працівника, відповідального за утримання в справному стані вантажопідіймальних кранів і машин, знімних вантажозахоплювальних пристроїв, тари, кранової колії та колисок для підіймання працівників. Призначає працівника, відповідального за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами і машинами, знімними вантажозахоплювальними пристроями, тарою та колисками для підіймання працівників. Призначає обслуговувальний і ремонтний персонал вантажопідіймальних кранів і машин (машиністів, слюсарів, слюсарів-електриків, налагоджувальників, стропальників тощо). Установлює порядок проведення періодичного технічного обслуговування, налагодження та ремонту відповідно до вимог настанови з експлуатації. Забезпечує в установлений термін і у випадках, зазначених у пункті 7.3.5 Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, проведення технічних оглядів. Забезпечує умови для виконання відповідальними працівниками, обслуговувальним персоналом своїх обов'язків. Забезпечує ведення робіт за ПВР або технологічними картами на виконання робіт вантажопідіймальними кранами і машинами тощо.

Звернуто увагу присутніх на те, що працівники повинні бути проінформовані та проінструктовані щодо дій необхідних у разі виникнення на підприємстві аварійних ситуацій, пов'язаних з безпосередньою загрозою для їх життя і здоров'я та про вжиті або такі, що мають бути вжитими, запобіжні і захисні заходи.


Додатково: Орієнтовний перелік документів для одержання висновку експертизи на експлуатацію вантажопідіймальних кранів



До списку новинВпередНазад