Новини
За даними Держпраці, впродовж 2015 року на будівельних підприємствах Одеси та області сталося 15 нещасних випадків. З них 11 із смертельним наслідком. Це більше, ніж у 2014 році: загальна кількість травмованих тоді складала 12 осіб, з яких смертельно травмованих було 4. Як свідчить аналіз травматизму, більшість нещасних випадків сталися в результаті падіння працівників з висоти (46,7 %), погіршення стану здоров'я (26,6 %), інших видів подій (13,3%).
У зв'язку з подібною ситуацією фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області тримають під контролем стан виробничого травматизму на підприємствах будівельної галузі, посилюючи профілактичну роботу. Саме цьому було присвячено семінар-нараду за темою «Організація безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів під час виконання будівельно-монтажних робіт на будівельних майданчиках та на об'єктах незавершеного будівництва», який було організовано фахівцями відділу нагляду в будівництві та котлонагляді Головного управління.
У роботі семінару взяли участь посадові особи Головного управління Держпраці в Одеській області, представники будівельних підприємств, які займаються експлуатацією вантажопідіймальних кранів при виконанні будівельно-монтажних робіт на будівельних майданчиках та на об'єктах незавершеного будівництва.
Із вступним словом виступив заступник начальника управління нагляду в промисловості і на об'єктах підвищеної небезпеки В. Бабій. Він охарактеризував стан травматизму в будівельній галузі Одеси та області, звернувши увагу на те, що протягом першого кварталу 2016 року на підприємствах галузі сталося 3 нещасних випадки із смертельним наслідком. Це цифра серйозна, і практично всі нещасні випадки, як записано в актах розслідування, виникли з психофізіологічних причин.
В. Бабій звернув увагу присутніх на те, що нерідко на будівельних майданчиках працюють люди, оформлені не офіційно, а за так названим договором підряду, і якщо виникає нещасний випадок, ніяких соціальних гарантій тут не передбачено.
Державні інспектори управління — кваліфіковані фахівці в питаннях охорони праці та промислової безпеки. Під час роботи семінару-наради вони продемонстрували вміння вільно орієнтуватися в питаннях законодавства про охорону праці у будівельній галузі, вірно аналізувати причини нещасних випадків та порушень вимог безпеки під час перевірок підприємств, надавати консультації, відповідати на задані питання.
Головний державний інспектор І. Олейничук охарактеризував короткі обставини аварій та причини нещасних випадків під час експлуатації вантажопідіймальних кранів на будівельних майданчиках згідно вимог «Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. НПАОП 0.00-1.01-07».
Зокрема, було наголошено на тому, що виникає чимало проблем на підприємствах, які експлуатують вантажопідіймальні крани, під час їх монтажу, демонтажу, налагодженні, експлуатації, ремонті, реконструкції та модернізації.
Аналізом травматизму встановлено, що знання працівниками підприємств вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання робіт на висоті на низькому рівні. У цьому неабияку допомогу могло б надати керівництво підприємств, але представники керівництва недостатньо контролюють дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці на будівельних майданчиках.
Про основні вимоги Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів на будівельних майданчиках з довгостроковим будівництвом розповів головний державний інспектор В. Сахаров. Він роз'яснив, що при знаходженні вантажопідіймальної техніки на будівельних майданчиках з довгостроковим будівництвом необхідно забезпечити належний догляд кранів, особливо баштових кранів на рейкових коліях. Також потрібно постійно наглядати за станом рейкових колій, їх своєчасним нівелюванням та ремонтом. Обов'язковою умовою безпеки баштового крану є наявність охорони будівельного об'єкту. Крадіжки обладнання крану також можуть привести до аварійних ситуацій.
Якщо забудовник не може забезпечити охорону та належний догляд за вантажопідіймальними кранами на будівельному об'єкті, то такі крани необхідно демонтувати або перевезти на місця постійного перебування -виробничі бази.
Доповідач також ознайомив присутніх з вимогами Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті. Це питання викликало жваву дискусію: якщо люди в основному травмуються через падіння з висоти, чому рекомендації Міжнародної організації праці не конкретизують проблеми робіт на висоті?
Під час роботи семінару-наради головними державними інспекторами С. Царелунгом, С. Померанцем було розглянуто питання експлуатації будівельних підйомників згідно вимог законодавства, основних вимог ДБН «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення» та ін.
Учасники семінару-наради прийняли рішення про поглиблене впровадження заходів з профілактики та недопущення випадків травматизму на будівельних майданчиках. Було підкреслено, що будівництво -це виробництво підвищеної небезпеки, і якщо виконувати всі організаційні та технічні заходи, передбачені вимогами законодавства з охорони праці, нещасних випадків, безумовно, можливо уникнути.

Прес-служба Головного управління





До списку новинВпередНазад