Новини

Пріоритетні напрями нагляду, основні причини нещасних випадків на виробництві та шляхи їх усунення обговорювали за круглим столом керівники структурних підрозділів Криворізького теруправління, фахівці Криворізького експертно-технічного центру, воєнізованого гірничорятувального загону, представники Криворізького міського комітету профспілки металургів і гірників України, первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України, галузевої профспілки працівників будівництва та промбудматеріалів, Фонду соціального страхування від нещасних випадків, представників міськвиконкому та керівники служб охорони праці найпотужніших підприємств Криворізького басейну.

Дана зустріч традиційно проводиться на базі Криворізького гірничопромислового теруправління та приурочена відзначанню в Україні Дня охорони праці.

З вступним словом до всіх присутніх звернувся перший заступник начальника Криворізького гірничопромислового теруправління Олександр Кононенко. Роблячи аналіз тих заходів, які проводяться в рамках місячника охорони праці зазначив, що всі вони спрямовані на збереження не лише свого життя на робочому місці, а й того, хто працює поруч з тобою.

«Зважаючи на поставлене урядом у 2013 році завдання щодо зниження адміністративного тиску на бізнес, за умови забезпечення ефективного та дієвого державного нагляду, сьогодні наше спільне завдання змінити психологію людини до питань охорони праці» з такою тезою звернувся перший заступник до учасників «круглого столу».

У кожного з підприємств є свої шляхи досягнення поставлених цілей. Найперший і ефективний — попередження виробничих ризиків. Сьогодні майже всі підприємства Криворізького регіону йдуть цим шляхом, але разом з тим проблема виробничого травмування залишається і на першому місці організаційні причини порушень правил техніки безпеки. Нажаль, у багатьох випадках організація робочого процесу спрямована на «виконання роботи будь-яким шляхом» не зважаючи на правила безпеки, при цьому порушення простежуються як з боку самого робітника, так і з боку керівника середньої ланки.

Спільною проблемою для обговорення також стала робота з підрядними та субпідрядними організаціями, зокрема зволікання даними організаціями укладати правові угод з своїми працівниками, натомість укладають цивільно-правові, які за собою не несуть відповідальності роботодавця за забезпечення безпечних умов праці, а зважаючи на недостатню кількість робочих місць, робітники вимушені приймати такі умови. Підіймались питання якості навчання працівників, психофізіологічного відбору для виконання робіт підвищеної небезпеки та якості проходження медоглядів загалом.

Не залишилось поза увагою присутніх і спільна робота Криворізького теруправління і профспілкових організацій. На сьогодні, теруправлінням підписано двосторонні угоди про співпрацю з чотирма профспілковими комітетами, мова йде не лише про координацію спільних дій під час проведення комплексних перевірок, розслідувань нещасних випадків, але й постійний обмін інформацією між установами, надання необхідних для роботи матеріалів і нормативних документів з питань охорони праці; опрацювання пропозицій щодо вдосконалення державної політики і державного управління в галузі охорони праці, вивчення стану охорони праці та рівня профілактичної роботи на підприємствах, виявлення негативних тенденцій, здійснення заходів щодо посилення впливу органів державного нагляду і профспілки на їх усунення.

Завершилось засідання круглого столу урочистим нагородженням кращих соціальних партнерів грамотами Криворізького гірничопромислового теруправління.




До списку новинВпередНазад