Новини
Фахівцями відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області організовано проведення семінару стосовно атестації робочих місць за умовами праці для працівників Хмельницької обласної психіатричної лікарні №2.

Під час заходу зазначено, що атестація робочих місць за умовами праці має проводитися на підприємствах, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Зауважено, що атестація проводиться на виконання вимог Закону України «Про охорону праці» (ст. 7, 13) згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, і відповідно до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.92 р. №41.

Звернуто увагу присутніх, що результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (таких як — щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності. Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Наголошено, що не проведення атестації може загрожувати адміністративною відповідальністю. Проте сплата штрафу однаково не звільнить суб'єкта господарювання від обов'язку проведення атестації, контролюючі органи неодмінно видадуть відповідний припис.

За результатами семінару прийнято рішення інформацію про правові підстави проведення атестації робочих місць із шкідливими умовами праці, мету проведення атестації, компенсації працівникам, що зайняті на роботах із шкідливими умовами праці прийняти до відома та вести контроль щодо надання щорічних відпусток згідно чинного законодавства. Привести у відповідність чинного законодавства документацію після проведення атестації робочих місць.



До списку новинВпередНазад