Новини
Фахівцями відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі представників Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Ярмолинецькому районі на базі Сатанівського лісництва ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» проведено нараду.

У ході семінару звернуто увагу керівництва лісництва на обов'язковому надані працівникам підприємства додаткових відпусток за особливий характер праці. Проводити доплати за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Забезпечити дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів даних питань.



Також, під час форуму зазначалось, що сьогодні актуальність проведення атестації робочих місць за умовами праці не зменшується. Населення області, як і у всій державі, старіє, люди готуються до виходу на пенсію, в тому числі і ті, що працюють у важких і шкідливих умовах праці. Щоб вийти на заслужений відпочинок на пільгових умовах за Списком №1 чи №2 працівникові тої чи іншої професії необхідно підтвердити це право, а воно, як відомо, підтверджується лише за результатами атестації робочих місць, яка проводиться один раз на 5 років, як це передбачає Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442.

Зауважено, що до пільг і компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці належать: пенсії за віком на пільгових умовах, додаткові відпустки, скорочена тривалість робочого часу (дня, тижня), доплати до тарифних ставок (окладів), гарантії у сфері харчування та гігієни праці.

Відмічено, що щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам відповідно до Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року №1290 (додаток №1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. №679).

Статтею 7 Закону України «Про відпустки» передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до пункту 4 Порядку, періодичність проведення атестації робочих місць визначається в колективному договорі підприємства, але атестація має проводитись не рідше одного разу на 5 років.



До списку новинВпередНазад