Новини
Дане питання обговорено 5 квітня 2016 року під час селекторної наради з підведення підсумків роботи у галузі тваринництва за 2015 рік та прогнозованих показників розвитку у 2016 році в облдержадміністрації, яка відбулася під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольського.

Від Хмельницької області участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області Вадим Франко, спеціалісти відділів департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій та міст обласного значення.



Зазначено, що проблема дотримання роботодавцем законодавства з охорони праці стоїть досить гостро. Виробничий травматизм перебуває на недопустимо високому рівні. Так в 2015 році у Хмельницькій області в галузі агропромислового комплексу травмовано 28 працівників, серед яких 19 — в сільському господарстві. Трапилося шість випадків із смертельним наслідком, під час яких смертельно травмовано сім працівників, а це набагато перевищує рівень смертельного травматизму в області за останні роки, що обумовлено низьким рівнем охорони праці у сільгоспвиробників. Наголошено, що в Україні майже 78 тисяч аграрних підприємств, на яких працюють близько 2 млн. осіб. Це орієнтовно 20% від усього працюючого населення країни. Тому питання збереження життя, здоров'я працівників в сільському господарстві є дуже нагальним.

Під час наради звернуто увагу на впровадження ризик-орієнтованого підходу на виробництві, що у всіх країнах ЄС є законодавчою вимогою.

Також, зауважено, що статтею 34 Закону України «Про охорону праці», визначаються повноваження місцевих державних адміністрацій в галузі охорони праці. Для виконання якої місцеві державні адміністрації створюють структурні підрозділи з охорони праці, що діють згідно з типовим положенням, яке затверджується Кабінетом Міністрів України, або покладають реалізацію цих повноважень на один з існуючих структурних підрозділів чи окремих посадових осіб відповідних органів.

Однак, враховуючи скорочення працівників в райдержадміністрації, їх реорганізацію необхідно забезпечити дотримання зазначеної статті, призначити окремих посадових осіб за вирішення зазначених питань, провести їх відповідне навчання. Також необхідно організувати інформаційно-консультативні пункти при районних адміністраціях, які мають на меті допомогти суб'єктам господарювання агропромислового виробництва та СКС (особливо малим і середнім підприємствам) виконувати функції, передбачені статтею 13 ЗУ «Про охорону праці», що сприятиме підвищенню культури безпечного виконання робіт у цих сферах.

Окрім того, під час селекторної наради висвітлена ситуація в області у галузі тваринництва, розглянуто стан весняно-польових робіт та необхідності постійного контролю за дотриманням правил охорони праці на сільгосппідприємствах.



До списку новинВпередНазад