Новини
Після завершення мораторію на проведення перевірок суб'єктів господарювання, Головним управлінням Держпраці в Одеській області була проведена 21 перевірка стану охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації ліфтів. За результатами перевірок було подано 8 позовів до адміністративного суду на заборону 719 ліфтів, 6 позовів на даний час повністю задоволені. На цей час видано виконавчі листи на заборону експлуатації 377 ліфтів.
Фахівцями управління було проведено перевірки на ліфтах, які належать комунальним підприємствам «ЖКС «Вузівський», «ЖКС «Чорноморський», «ЖКС «Черьомушки», «ЖКС «Північний».
Результати перевірок, проведених державними інспекторами, свідчать про те, що стан справ у ліфтовому господарстві житлового фонду області з року в рік погіршується. Ситуація ускладнюється тим, що щорічно збільшується кількість ліфтів, які відпрацювали нормативний термін служби. Більшість ліфтів недиспетчеризована, Правила користування не вивішені у кабінах ліфтів.
Незадовільний стан ліфтів комунального господарства м. Одеси все частіше нагадує про себе через нещасні випадки, в результаті яких травмуються люди. Так, наприклад, з 2011 по 2015 рік у ліфтовому господарстві Одеської області були зафіксовані наступні аварійні та нештатні ситуації:
— 11.07.11р. виникла аварійна ситуація (жорстка посадка кабіни з пасажирами на буфера на підвищеній швидкості) з ліфтом ОСББ «Середньофонтанський 19Б» за адресою вул. Середньофонтанська 19Б (пасажирський ліфт реєстр. №7562, вантажопідіймальностью 400 кг).
— 13.03.2013р. сталася аварія пасажирського ліфта за адресою: м. Одеса, вул. Гайдара, 30, під'їзд № 2, під час якої у цьому ліфті знаходився мешканець вищевказаного будинку.
— 08.03.2014р. трапилась жорстка посадка кабіни ліфта з пасажирами на буфера на підвищеній швидкості у будинку №18 по вул. Маршала Говорова. Пасажири отримали травми різної важкості.
— 24.06.2014 під час користування пасажирським ліфтом у будинку №20 по вул… Висоцького в м. Одесі тяжкі травми (розрив м'яких тканин) отримав чоловік похилого віку. Під час посадки у кабіну ліфта був затистутий дверми кабіни, при цьому кабіна почала рух.
— 17.04.2015 сталася аварійна зупинка ліфта у будинку №34 по вул. Академіка Корольова, м. Одеса, в результаті якої отримали травми м'яких тканин жінка та її донька.
— 28.03.2016р в приямок шахти ліфта у будинку №98/1 по вул. Корольова, м. Одеси впала дитина. Від отриманих травм дитина померла на місці.
Головне управління, крім здійснення перевірок, проводить постійний моніторинг стану ліфтового господарства та узагальнює інформацію з наданням пропозицій щодо вирішення проблем, які склалися в ліфтовому господарстві, до Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради та суб'єктів господарювання.
З метою недопущення нещасних випадків під час користування ліфтами, Головне управління звертається до населення: не будьте байдужими до свого життя, додержуйтесь правил користування ліфтом, слідкуйте за поведінкою дітей у ліфтах.
У разі порушення експлуатаційних вимог необхідно надавати інформацію обслуговуючим організаціям та оповіщати Головне управління про випадки неприйняття заходів щодо усунення недоліків.

ВИТЯГ З ПРАВИЛ БУДОВИ І БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЛІФТІВ
(НПАОП 0.00-1.02-08 )

9.7. Експлуатація ліфтів
9.7.12. Суб'єкт господарювання забезпечує наявність правил користування пасажирським ліфтом самостійного користування (далі — Правила користування пасажирським ліфтом), в яких зазначаються короткі відомості про порядок користування ліфтом.
У правилах користування пасажирським ліфтом, що установлений в житловому будинку, повинна бути передбачена заборона проїзду дітей дошкільного віку без супроводу дорослих, заборона пуску кабіни з поверхової площадки, а також порядок перевезення немовлят в дитячих колясках.

Це важливо знати та навчати дітей!
Правила користування пасажирським ліфтом:
— для виклику кабіни натисніть кнопку, розташовану біля дверей ліфта;
— якщо кнопка освітлена, зачекайте, поки індикатор погасне. Виклик при освітленій кнопці не буде виконаний;
— після прибуття кабіни на поверх двері відкриються автоматично;
— при вході в кабіну з дитиною ввійдіть першим, при виході з кабіни пропустіть дитину вперед. Під час перевезення дитини в колясці візьміть дитину на руки;
— увійшовши в кабіну, натисніть кнопку потрібного вам поверху. Двері зачиняться, кабіна почне рухатись за вашим наказом. Будь-яка перешкода на шляху дверей, що зачиняються, викличе їхнє автоматичне відкривання;
— ВРАХУЙТЕ: автоматичні двері залишаються відчиненими 7-8 секунд (у ліфтах, не обладнаних пристосуванням контролю завантаження кабіни). Якщо ви не натиснули кнопку, двері зачиняться, і через 7 секунд кабіна може бути викликана з іншого поверху;
— при зупинці кабіни між поверхами натисніть кнопку потрібного вам поверху. Якщо кабіна не почне рухатись, натисніть кнопку «Дзвоник» або «Виклик диспетчера» на переговорному пристрої, сповістіть диспетчера й чекайте приходу електромеханіка;
— не намагайтесь вийти самостійно з кабіни, що зупинилася між поверхами — це НЕБЕЗПЕЧНО;
— кнопкою «STOP» (якщо вона є) слід користуватися при необхідності екстреної зупинки.
Категорично забороняється:
— проїзд дітей дошкільного віку без супроводу дорослих;
— прикладати зусилля для відкривання та закривання дверей;
— перешкоджати вільному закриванню та відкриванню дверей. Не намагайтесь утримати стулки дверей після того, як двері почали закриватися (як ми це зазвичай робимо ногою або рукою);
— пуск кабіни з поверхової площадки через відкриті двері кабіни й шахти;
— викликати кабіну, якщо горить сигнал «Зайнято»;
— перевозити громіздкі речі й легкозаймисті матеріали;
— користуватися ліфтом під час землетрусу та пожежі;
— перевантажувати ліфт (у кабіні ліфта є табличка, на якій зазначена вантажопідйомність ліфта й максимально можлива кількість пасажирів);
Про всі несправності ліфта обов'язково повідомляйте диспетчера по переговорному пристрою або електромеханіка аварійної служби за телефоном, який указаний на спеціальній табличці, закріпленій на першій посадочній площадці.



До списку новинВпередНазад