Новини
За перший рік своєї роботи Державній службі України з питань праці вдалося реалізувати першочергові завдання, які стояли перед нею, та досягти бажаного проміжного результату. Про це під час брифінгу в Уряді, який відбувся 29 березня 2016 року та був присвячений результатам роботи Держпраці у 2015 році, розповів її очільник Роман Чернега.

«Питання трудових відносин та охорони праці в Україні дуже актуальні, оскільки збереження життя наших громадян на робочому місті є надзвичайно важливим.

Одними із основних пріоритетних напрямів роботи Держпраці за перший рік було визначено організацію проведення заходів, у тому числі превентивних, спрямованих на зниження рівня заборгованості із виплати заробітної плати, а також, забезпечення соціальної захищеності учасників АТО»,- зазначив Роман Чернега.

Також, у 2015 році, реалізовуючи політику дерегуляції господарської діяльності, Держпраці було створено робочу групу з перегляду та вдосконалення нормативно-правових актів з питань державного нагляду за дотриманням законодавства з питань праці, скасовано необхідність отримання суб'єктами господарювання свідоцтва про державну реєстрацію об'єктів підвищеної небезпеки, забезпечено доступність та прозорість у наданні адміністративних послуг.

Ці кроки значно спростять проведення господарської діяльності та усунуть технічні бар'єри у торгівлі між Україною та ЄС.

Також, Держпраці запровадила новий підхід у роботі — он-лайн прийом громадян за участі Голови Служби у режимі Skype-зв'язку, що значно розширило можливості всіх бажаючих, особливо, людей з обмеженими можливостями та пенсіонерів поспілкуватись з очільником Служби, заощадивши час та кошти. Водночас, такі кроки підвищують авторитет держорганів в цілому.

Держпраці також активно налагоджує міжнародні зв'язки з рядом організацій та установ, зокрема, Міжнародною організацією праці (МОП), Європейським агентством з безпеки та гігієни праці (EU-OSHA), Інспекцією праці Республіки Польща, Литва та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Пріорітетні завдання Держпраці на 2016 рік — це продовження роботи щодо проведення заходів, у тому числі превентивних, спрямованих на зниження рівня заборгованості з виплати заробітної плати та рівня нелегальної зайнятості, робота над проектом нового Трудового Кодексу, зокрема, Книги Сьомої «Нагляд та контроль за дотриманням трудового законодавства», міжнародна співпраця, відкритість у роботі, а також, зниження рівня виробничого травматизму, у тому числі, із смертельними наслідками, шляхом запровадження ризик-орієнтованого підходу.

Крім того, Голова Служби зазначив, що Держпраці у своїй діяльності акцентує увагу на проведенні превентивної роботи, здійснюючи, в першу чергу, не каральну, а роз'яснювальну та аудиторську функції.



До списку новинВпередНазад