Новини
Фахівцями відділу нагляду на виробництві і об'єктах підвищеної небезпеки, відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв'язку та відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на базі ВП «Славутська тепломережа» (м. Славута) проведено семінар.



У ході заходу звернуто увагу присутніх на вимоги законодавства під час виконання робіт та експлуатації об'єктів з підвищеною небезпекою (систем, об'єктів газопостачання та газового обладнання) без аварій та травм. Проаналізовано стан виробничого травматизму та звернуто увагу на основні профілактичні заходи з метою попередження виробничого травматизму та аварійних ситуацій. Зауважено на необхідності дотримання працівниками, які обслуговують газовикористовувальне обладнання та інженерно-технічними працівниками, які здійснюють нагляд за безпечною експлуатацією газового господарства вимог Правил безпеки систем газопостачання, регламентів на виконання робіт, та інших нормативних документів з питань охорони праці, які впроваджені і діють на підприємстві. Також розглянуто характерні порушення нормативних актів з охорони праці на підприємствах, які використовують газ.



Роз'яснено пункти Правил будови та безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів. Зазначено, що власник котла повинен забезпечити тримання котлів у справному стані, а також безпечні умови їх роботи, організувавши обслуговування, ремонт і нагляд відповідно до вимог цих Правил. Для здійснення у відповідності з цими Правилами технічного опосвідчення, забезпечення справного стану і постійного контролю за безпечною експлуатацією котлів власником котла має бути призначена особа, відповідальна за його справний стан і безпечну експлуатацію.

Також зазначено, що атестація робочих місць здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року №442 та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених спільною постановою Міністерства праці і Міністерства охорони здоров'я України від 01.09.1992 року №41.

Звернуто увагу присутніх на важливість дотримання роботодавцями вимог законодавства про пільги і компенсації працівникам, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці та правильності застосування Списків № 1 і № 2, Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. Звернуто увагу на якість проведення атестації робочих місць за умовами праці та віднесення їх до категорії із шкідливими умовами праці. Окремо розглянуто питання щодо передбачення відповідальності за несвоєчасність проведення атестації або порушення порядку її проведення.



До списку новинВпередНазад