Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на базі товариства з обмеженою відповідальністю «Адамівка Агро» (с. Адамівка, Віньковецького району) проведено інформаційно-консультативний семінар.

У ході заходу зауважено, що відповідно до чинного законодавства України, атестація робочих місць за умовами праці — це сукупність заходів, які мають за мету комплексну оцінку кожного робочого місця на відповідність Системі стандартів безпеки праці, технічному і організаційному рівням. Це забезпечує поліпшення стану безпеки виробництва, якості продукції і головне, передбачає урегулювання відносин між роботодавцем та працюючим населенням в галузі безпечних і здорових умов праці.

Зазначено, що сьогодні актуальність проведення атестації робочих місць за умовами праці не зменшується. Населення області, як і у всій державі, старіє, люди готуються до виходу на пенсію, в тому числі і ті, що працюють у важких і шкідливих умовах праці. Щоб вийти на заслужений відпочинок на пільгових умовах за Списком № 1 чи № 2 працівникові тої чи іншої професії необхідно підтвердити це право, а воно, як відомо, підтверджується лише за результатами атестації робочих місць, яка проводиться один раз на 5 років, як це передбачає Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442.

Також роз'яснено, що відповідно до вимог ст. 50 Кодексу Законів про Працю України, нормальна тривалість робочого часу найманих працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Підприємства, установи та організації повинні дотримуватись зазначеної норми робочого часу при цьому враховувати рекомендації Міністерства соціальної політики України, яке щороку публікує розрахунок норми тривалості робочого часу на наступний рік.

Так, згідно вимог ст. 52 КЗпП України, для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. При п'ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня (статті 50 і 51). На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п'ятиденного робочого тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин, 6 годин при тижневій нормі 36 годин і 4 годин при тижневій нормі 24 години.

Напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 цього Кодексу, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин відповідно до ст. 53 КЗпП України. Облік фактично відпрацьованого робочого часу потрібно документально відображати у табелях обліку відпрацьованого робочого часу.



До списку новинВпередНазад