Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області спільно з Управлінням соціального захисту населення Білогірської районної адміністрації для працівників Білогірської селищної ради проведено інформаційно-консультативний семінар з питань додержання законодавства про працю та загальнообов'язкове соціальне страхування.

Під час зустрічі роз'яснено вимоги законодавства про працю, щодо оплати праці, наголошено на недопустимості оплати праці для кваліфікованих працівників у розмірі мінімальної заробітної плати та обов'язковості дотримання рівня оплати працівників відповідно до норм і гарантій передбачених законодавством. Зауважено на необхідності дотримання дисципліни праці та порядку призначення і виплати допомоги по загольнообов'язковому державному соціальному страхуванню з тимчасової втрати працездатності, порядку надання та оплати відпусток працівникам.



Наголошено що роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті116 КЗпП України. Під час здійснення звільнення працівника має забезпечуватись виконання законодавче встановленого обов'язку, щодо письмового повідомлення його про нараховані суми, належні при звільненні перед виплатою зазначених сум. Не забезпечення виконання вказаного обов'язку створює умови не обізнаності працівника про належні йому суми коштів до виплати, та у випадку порушення остаточного розрахунку, не дає можливість йому своєчасно захистити своє право на оплату праці у спосіб визначений законодавством. Водночас відповідно до умов статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Не здійснення повного розрахунку із звільненим працівником відповідно до вимог статті 117 КЗпП України має наслідок для підприємства.

Зазначено, що Закон України «Про відпустки» встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи. Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відраховується з дня укладення трудового договору.



До списку новинВпередНазад