Новини
Фахівцями відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань директорам загальноосвітніх шкіл та завідуючим дошкільних навчальних закладів Віньковецького району роз'яснено порядок стосовно проведення атестації робочих місць за умовами праці.



У ході зустрічі розглянуто питання профілактики травматизму на виробництві, зокрема про навчання з питань охорони праці в навчальних закладах. Зауважено, що під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров'я, а також про права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору (п. 1 ст. 29 КЗпП, ст.ст. 5 і 7 Закону України «Про охорону праці»).



Зауважено, що для виконання цих вимог необхідно провести цілий комплекс досліджень, установити наявність чи відсутність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, включити до колективного договору перелік пільг за роботу в шкідливих умовах, норми забезпечення засобами індивідуального захисту, спецодягом тощо. Такі дослідження провадяться в рамках атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі Порядок), затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 року №442 та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених спільною постановою Міністерства праці і Міністерства охорони здоров'я України від 01.09.1992 року №41.



Відповідно до пункту 4 Порядку, періодичність проведення атестації робочих місць визначається в колективному договорі підприємства, але атестація має проводитись не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації чи установи.



Прийнято рішення привести назви окремих професій у відповідність до класифікатора професій ДК 003-2010. Надавати працівникам підприємства додаткові відпустки за особливий характер праці. Розробляти та впроваджувати заходи щодо профілактики виробничого травматизму. Забезпечити дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових з даних питань.



До списку новинВпередНазад