Новини
За даними Держпраці, стан виробничого травматизму впродовж 2015 року порівняно з 2014 роком на підприємствах агропромислового комплексу значно покращився. Якщо протягом 2014 року на підприємствах АПК було травмовано 691 особу, з яких смертельно 95, то за аналогічний період 2015 року — відповідно 602 та 84 особи.
Однак фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області вважають, що подібна ситуація — зовсім не привид для заспокоєння. Стан охорони праці на підприємствах агропромислового комплексу потрібно контролювати, особливо перед початком і впродовж весняно-польових робіт.
Фахівці відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері дають рекомендації керівництву та працівникам підприємств АПК:
Нещасні випадки зі смертельними наслідками в АПК найчастіше трапляються під час експлуатації самохідних машин (до 70 % випадків). Це насамперед колісні трактори, зерно- і кормозбиральні комбайни та вантажні автомобілі. Причиною приблизно 30 % нещасних випадків у сільському господарстві є банальна неуважність і порушення працівниками простих норм безпеки праці під час виконання механізованих процесів. Наприклад, досить часто працівники в рільництві отримують травми внаслідок наїзду автомобіля чи трактора, який рухався заднім ходом. Досі в агрокомплексі не викоренено випадки ризикованого перевезення людей у необладнаному відкритому кузові вантажного автомобіля або й у тракторному причепі.
Перед початком посівної необхідно скласти технологічну карту робіт, до якої включити всі аспекти майбутніх виробничих операцій (агрономічні, економічні, технічні тощо), зокрема й питання охорони праці.
Підготовка техніки
Слід провести ретельну перевірку технічного стану сільськогосподарських машин, які намічено задіяти в ході посівної. Така перевірка здійснюється одночасно з технологічним налаштуванням механізмів. При цьому необхідно керуватися вимогами нормативно-правових актів про охорону праці та інструкціями з експлуатації, наданими виробниками техніки.
Перевірку слід проводити силами служби (спеціаліста) агропідприємства з охорони праці разом з головним інженером або керівником служби експлуатації.
Метою перевірки є недопущення до використання у весняних польових роботах несправної техніки, а також машин і механізмів, до конструкції яких внесено зміни, не передбачені виробником. Зокрема, слід категорично заборонити використовувати в роботах трактори з ручним (шнуровим) запуском двигуна.
Особливої уваги при підготовці до виконання весняних польових робіт має контроль протипожежного стану пунктів (агрегатів) заправляння тракторів і автомобілів пальним відповідно до вимог нормативних документів.
Підготовка персоналу та робочих місць
Працівники, які мають брати участь у проведенні весняних польових робіт, повинні пройти відповідний інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.
Постійні та тимчасові робочі місця персоналу повинні мати належне освітлення.
Для забезпечення належних умов праці на посівній необхідно організувати в польових умовах пункти обігріву й харчування працівників, а також можливість надання їм оперативної медичної допомоги в разі необхідності.
Для роботи в полі тракторні екіпажі та віддалені бригади необхідно забезпечити засобами зв'язку.

ЗАБОРОНЕНО:
• допуск працівників до виконання робіт без проходження необхідного інструктажу з охорони праці;
• допуск працівників до робочого місця в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;
• використання машин, механізмів обладнання та інструмента в несправному стані та не за призначенням;
• усунення несправності техніки на працюючому обладнанні без його зупинення;
• робота без захисних пристроїв, спецодягу та засобів індивідуального захисту;
• проїзд сільгоспмашинами за незапланованими маршрутами.
Прес-служба Головного управління



До списку новинВпередНазад