Новини
Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з Державною службою України з питань праці 16 лютого 2016 року провели першу сесію Міжнародного Семінару «Охорона праці в аграрному секторі України: виклики і нові можливості для розвитку».
Участь у заході взяли представники Міжнародної Організації Праці, Європейського агентства з безпеки праці та охорони здоров'я, Міністерства аграрної політики та продовольства України, роботодавців України, профспілок, сільськогосподарського бізнесу.
Під час заходу учасники Семінару обговорили питання щодо ролі сільськогосподарського сектору в економіці України, стан виробничого травматизму в агропромисловому комплексі, роль Фонду соціального страхування з профілактики виробничого травматизму.
Як зазначив Голова Держпраці Роман Чернега за кількістю травмованих аграрний сектор посідає друге місце після вугільної галузі.
«В Україні майже 78 тисяч аграрних підприємств, на яких працюють близько 2 млн осіб. Це орієнтовно 20% від усього працюючого населення країни. Тому питання збереження життя, здоров'я працівників в сільському господарстві є дуже нагальним. З перших днів створення нашої служби, ми задекларували і впроваджуємо превентивні заходи у сфері охорони праці, що є важливою складовою у вирішенні проблеми травматизму та смертності на робочому місці», — розповів Голова Держпраці.
Також увагу було приділено міжнародному досвіду. Зокрема, було розглянуто позицію ЄС з питань охорони праці, німецьку модель страхування у сфері охорони праці та її застосування в агропромисловому секторі, підхід МОП до питань охорони праці та досвід нових членів ЄС в агропромисловому секторі.

«На сьогодні ми активно працюємо в напрямку євроінтеграції. Зокрема, ми розробили концепцію впровадження ризик-орієнтованого підходу на виробництві, що у всіх країнах ЄС є законодавчою вимогою. Також адаптуємо нормативно-правову базу до стандартів ЄС. В подальшому сподіваємось, що наші закордоні партнери, зокрема ЄБРР, МОП, допоможуть нам з навчанням наших інспекторів, створенням єдиної інформаційної бази даних, що дозволить перевести окремі процеси — ведення документообігу, обліку устаткування машин, робіт підвищеної небезпеки, в автоматичний режим. Це все ми хочемо досягти заради єдиної стратегічної мети збереження життя та здоров'я наших громадян», — пудсумував Роман Чернега.

За матеріалами сайту Держпраці




До списку новинВпередНазад