Новини

Під керівництвом заступника голови Донецької облдержадміністрації Валерія Лукашенка відбулася нарада щодо стану травматизму під час використання газу у побуті протягом опалювального сезону 2013-2014 років.

У нараді прийняли участь: начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Донецькій області В'ячеслав Король, фахівці Донецької обласної державної адміністрації, міського та обласного управлінь ЖКГ, представники районних та міських рад області, керівники спеціалізованих підприємств газового господарства.

Газопостачання — сфера підвищеної небезпеки, і якщо в багатоквартирному житловому будинку мешканець всього однієї квартири нехтує правилами безпеки та ігнорує процедуру регулярного профілактичного огляду внутрішньобудинкового газового обладнання, то він ставить під загрозу життя і безпеку не тільки членів своєї сім'ї, а й сусідів, цілісність квартир та будинків. На жаль, кількість нещасних випадків, що сталися з вини споживачів, не скорочується. Так, минулого року в Донецькій області сталося 8 аварій, внаслідок яких постраждало 13 осіб, 10 з яких загинули. Вже з початку цього року трапилось п'ять аварій, при яких постраждали дев'ять осіб, з них чотири — смертельно.

«Вибухи газоповітряної суміші викликають великий резонанс, проте постраждалих при отруєнні чадним газом значно більше, ніж при вибухах. Так, з 13 постраждалих в минулому році — 11 осіб отруїлися чадним газом, при цьому десять осіб загинули», — зазначив начальник теруправління В'ячеслав Король. Як свідчить аналіз, в більшості випадків саме отруєння чадним газом призводять до загибелі людей, в той час як інші види подій частіше завдають значних матеріальних збитків і травми легкого та середнього ступеня тяжкості. Торік з 8 аварій сталося два вибухи і шість отруєнь чадним газом.

«Аналіз розслідувань аварій показує, що практично всі отруєння чадним газом зі смертельним наслідком відбулися в таких квартирах, де немає справної вентиляції», -наголосив В'ячеслав Король.

Крім цього, в квартирах, обладнаних газовими проточними водонагрівачами, мешканці масово встановлюють у вентиляційні канали витяжки та вентилятори, які сприяють створенню зворотної тяги, в результаті якої продукти згоряння потрапляють в житлові приміщення. Ще однією причиною, що сприяє виникненню нещасних випадків, пов'язаних з отруєнням чадним газом, є самовільне перепланування квартир, під час якого демонтуються внутрішні перегородки та двері, в результаті чого існуючі вентиляційні канали вже не можуть забезпечити необхідну кратність повітрообміну.

«Під час проведення перевірок інспекторами теруправління виявляються численні порушення вимог правил безпеки. А саме: газові прилади експлуатуються при зруйнованих оголовках димових і вентиляційних каналів, спеціалізовані підприємства газового господарства не повідомляються про відключення газових приладів перед початком ремонтних робіт, порушуються графіки планового технічного обслуговування внутрішньобудинкового газового обладнання та обстежень ДВК, акти перевірок оформляються формально без обстеження квартир», — розповів начальник теруправління.

В свою чергу, Валерій Лукашенко, акцентував увагу на своєчасності підготовки до нового опалювального сезону без порушень, заздалегідь проводити обстеження та чистки димових і вентиляційних каналів, а також закликав людей усвідомлювати ризики, які їх очікують у разі порушень правил безпеки.




До списку новинВпередНазад