Новини
Забезпечення своєчасної виплати заробітної плати і погашення заборгованості з неї є одним із пріоритетів Міністерства соціальної політики України.

Вплив на керівників підприємств-боржників із виплати зарплатні здійснюється, зокрема, через діяльність Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, а також через роботу тимчасових комісій при центральних і місцевих органах виконавчої влади.

Протягом 2015 року відбулося три розширені засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю заступників керівників центральних, місцевих органів виконавчої влади, соціальних партнерів, керівників найбільших підприємств — боржників із зарплати.

Тимчасові комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат при центральних і місцевих органах виконавчої влади провели 6864 засідання, на яких попереджено про дисциплінарну відповідальність 12638 керівників підприємств і вжито 4074 інших заходів впливу.

Зокрема, протягом 2015 року на засіданнях тимчасових комісій розірвано контракти з 62 керівниками підприємств, що входять до сфери управління міністерств та інших органів виконавчої влади, які не забезпечили скорочення заборгованості із зарплатні.

Загалом за результатами роботи зазначених комісій у 2015 році працівникам виплачено заборгованість із заробітної плати на суму 1,8 млрд. гривень.

Ефективно працює в цьому напрямку і новостворена Державна служба України з питань праці. Протягом 2015 року державні інспектори з питань праці перевірили 501 підприємство-боржник, які мали заборгованість із виплати зарплати у сумі 510 млн. 150 тис. грн. Складено і передано до суду 281 протокол про адміністративне правопорушення, внесено 70 постанов за невиконання вимог державних інспекторів, власникам внесено 172 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності, 266 матеріалів перевірок передано до правоохоронних органів.

За вимогами держінспекторів з питань праці повністю або частково погашено заборгованість із зарплатні 46,2 тис. працівникам на суму 124,5 млн. грн.



За матеріалами Урядового порталу



До списку новинВпередНазад