Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області наприкінці 2015 року та на початку 2016 року провели семінари, наради та зустрічі з питань охорони праці з представниками підприємств м'ясопереробної промисловості міста і області.
Працівники м'ясопереробних цехів використовують обладнання підвищеної небезпеки, тому представники Головного управління Держпраці у своїх виступах зробили наголос на постійному додержанні вимог законодавства про охорону праці під час його експлуатації. Було підкреслено, що організація роботи з охорони праці в м`ясопереробних цехах повинна здійснюватись у відповідності із Законами України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».
Учасники семінарів, нарад розглянули вимоги Закону України «Про охорону праці», зокрема, про обов'язки роботодавця та функціонування системи управління охороною праці. Було підкреслено вимоги законодавства щодо необхідності додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці і керівництвом підприємства, і працівниками.
Було також звернено увагу фахівців м'ясопереробної галузі на основних вимогах «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року № 1232. При цьому вкотре було нагадано про вимоги своєчасного надсилання повідомлень про нещасні випадки та адміністративну відповідальність керівників закладів за порушення цих вимог.
Організація періодичних медичних оглядів працівників відповідних категорій — важлива тема під час проведення даних заходів. Згідно до згаданих Правил, роботодавець зобов'язаний за власні кошти організувати проведення медичних оглядів працівників під час прийняття на роботу (попередній медичний огляд) та протягом трудової діяльності (періодичні медичні огляди) відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 року № 246, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113.

Головне управління Держпраці рекомендує:

В Правилах охорони праці для працівників м'ясопереробних цехів (НПАОП 15.1-1.06-99) зазначено:
Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, що впроваджуються у виробництво і в стандартах на які є вимоги щодо забезпечення безпеки праці, життя і здоров`я людей, повинні мати сертифікати, що засвідчують безпеку їх використання, видані у встановленому порядку.
На кожному підприємстві відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою повинен складатися перелік робіт з підвищеною небезпекою, виходячи із специфіки і складу виконуваних робіт конкретного підприємства.
Заходи щодо усунення впливу на працівників небезпечних і шкідливих чинників під час проведення виробничих процесів з переробки м`яса і м`ясопро-дуктів повинні включати:
максимальну їх механізацію (автоматизацію) із застосуванням сучасної техніки і технології;
заміну технологічних процесів і операцій, зв`язаних з виникненням небезпеч-них і шкідливих чинників, процесами і операціями, за яких зазначені чинники від-сутні або менш інтенсивні;
механізацію транспортних операцій (міжопераційних і переміщення сирови-ни і відходів виробництва на подальшу технологічну обробку) та ін.

Прес-служба Головного управління



До списку новинВпередНазад