Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області провели чергову перевірку Комунального виробничо-експлуатаційного підприємства «Котовськводоканал» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.
Під час перевірки було виявлено порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Комісією було зазначено, що підприємство, основним видом діяльності якого є забір, очищення та постачання води для мешканців району, в деяких питаннях не дотримується вимог законодавства про охорону праці. Зокрема, підприємством не отримано дозволу на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація яких несе загрозу життю та здоров'ю працівників.
В органи Держпраці не надано декларацію на виконання робіт підвищеної небезпеки.
Не забезпечується проведення один раз на рік генеральної перевірки свердловин, устаткування та усіх трубопроводів с записом до паспортів свердловин, чим порушуються вимоги Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України.
Комісією було виявлено, що на даному підприємстві чимало порушень вимог законодавства про охорону праці виявлено саме в роботі служби охорони праці, яку очолює Т. Кохановська. Зокрема, наказ про створення служби з охорони праці не оновлений у зв'язку з призначенням нового інженера з охорони праці; не сформовані графіки, плани-графіки проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Програма навчання робітників підприємства, які виконують роботи підвищеної небезпеки, встановленим порядком не погоджена з органом Держпраці. І треба відзначити, що ці порушення призвели до того, що не пройшли навчання і перевірку знань у встановленому порядку комісія з перевірки знань у повному складі, а також інженер з охорони праці.
Цілий ряд порушень виявлено в електрогосподарствах піднаглядного підприємства. Електротехнічний персонал не пройшов своєчасного навчання та перевірки знань з технології робіт, правил експлуатації, виробничих інструкцій та інших нормативно-правових актів з охорони праці, які необхідно знати при роботах в діючих електроустановках. Комісії не було пред'явлено «Журналу обліку робіт за нарядами та розпорядженням», а також переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями, в порядку поточної експлуатації, та ін.
Фахівцями Головного управління Держпраці в Одеській області було зазначено, що ставлення до експлуатації електрообладнання на даному підприємстві незадовільне. Зокрема, опосвідчення безпечного стану електроустановок підприємства не проведено. Не організовано вчасно періодичну перевірку електроінструмента, а також профілактичних випробувань та вимірювань високовольтного електрообладнання та ін .
Працівники КВЕП «Котовськводоканал» не повністю забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.
За порушення вимог з охорони праці, виявлених під час перевірки, керівництво правління та посадових осіб підприємства було притягнуто до адміністративної відповідальності.
За результатами перевірки керівництву підприємства було видано припис для усунення виявлених порушень.
У зв'язку з виявленням порушень, зазначених у приписі, фахівці Головного управління Держпраці попередили керівництво перевіреного підприємства про необхідність негайного зупинення експлуатації обладнання на деяких виробничих ділянках, яке несе загрозу життю та здоров'ю працівників.

Прес-служба Головного управління





До списку новинВпередНазад