Новини

У відповідності до статті 7 Закону України «Про охорону праці» та статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», працівникам зайнятим на роботах із шкідливими та важкими умовами праці гарантовано пільги та компенсації, в тому числі пільгове пенсійне забезпечення, що регулюється атестацією робочих місць.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Під шкідливим виробничим фактором вважається виробничий фактор, вплив якого на працюючих за певних умов призводить до захворювання або зниження працездатності, в залежності від рівня та тривалості дії шкідливого виробничого фактору умови праці можуть бути шкідливими і небезпечними.

Шкідливі і небезпечні умови праці, внаслідок порушення санітарних норм та правил, що перевищують гігієнічні нормативи і психофізіологічні фактори трудової діяльності викликають функціональні зміни в організмі і можуть призвести до стійкого зниження працездатності або порушення здоров'япрацівників.

В залежності від результатів атестації робочих місць за умовами праці працівникам може бути підтверджено (не підтверджено) право на пільги та компенсації за роботу у шкідливих та важких умовах праці, а саме:

— пенсії за віком на пільгових умовах;
— щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці;
— доплати до посадового окладу;
— скорочена тривалість робочого тижня;
— безоплатна видача працівникам молока або інших рівноцінних харчових продуктів.
Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству в терміни, що передбачені колективною угодою, але не рідше одного разу на 5 років.
Підтверджене право на пільгову пенсію та інші пільги і компенсації діє протягом наступних 5 років. У разі підтвердження такого права вперше за результатами проведеної атестації до стажу, який дає право на пільгову пенсію за віком на пільгових умовах зараховується 5 попередніх років.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі й нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, списки виробництв, робіт, професій і посад, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення та інші пільги і компенсації залежно від умов праці.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.

Сектор з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Чернівецькій області




До списку новинВпередНазад