Новини

Наприкінці грудня 2015 року у Чаплинському районі сталася трагедія — від отруєння чадним газом загинули двоє: 38-річна жінка та 37-річний чоловік. Без матері залишилися 5-ро дітей.

З 30.12.2015 р. по 15.01.2016 р. фахівці ГУ Держпраці області проводили технічне розслідування аварії, пов'язаної з використанням газу у побуті. Під час розслідування комісія встановила причину загибелі людей — отруєння чадним газом. За висновками спеціаліста судово-медичної експертизи у крові чоловіка виявили карбоксигемоглобін в концентрації 68 %, у жінки — 67 %.

Трагедія сталася у приватному будинку, в якому проживала родина жінки. Тож, комісія з розслідування розглянула проектну, технічну та експлуатаційну документацію і з'ясувала, що перед початком опалювального сезону у будинку міняли труби теплоносія системи опалювання.

Виявилося, що під час проведення робіт газовий опалювальний котел змістили, внаслідок чого між краєм зовнішньої труби коаксіального димоходу та місцем приєднання цієї труби до опалювального котла утворився кільцевий проміжок розміром до 5 мм. У місці проміжку на верхній частині зовнішньої труби коаксіального димоходу та корпусі котла комісія виявила сліди кіптяви. Коли і ким проводилась заміна трубопровідної системи котла під час розслідування встановити не вдалося. Представники Каланчацького міжрайонного управління ПАТ «Херсонгаз» заміряли концентрацію природного та чадного газу в повітрі приміщення котельні: за 2 хв. прилад досяг граничного стану, показавши перевантаження газоаналізатора по чадному газу.

Результат проведення замірів:

— CnHm (природний газ) — 0 мг/м³;

— СО (чадний газ) — 397 мг/м³.

Оскільки цього дня, згідно прогнозу погоди авіаційної метрологічної станції цивільна, по Херсонській області оголошували штормове попередження, комісія вважає, що сильний вітер міг перешкодити виходу димових газів із димоходу газового опалювального напільного парапетного котла, та спричинити попадання димових газів до приміщення котельної через означений вище кільцевий проміжок.

Під час технічного розслідування аварії виявили порушення вимог інструкції заводу-виробника стосовно монтажу та експлуатації газового опалювального напільного парапетного котла:

— щільне замуровування в стіні будинку зовнішньої коаксіальної труби;

— котел встановлено на відстані від стіни більше ніж 60 мм;

— корпус котла не закріплений до стіни анкерами;

— не забезпечена герметичність з'єднання патрубку повітроводу на котлі (відсутнє ущільнювальне кільце, скоби і болти, якими патрубок

повітроводу мав би кріпитися на котлі);

— не закріплений саморізами патрубок димоходу на котлі.

Варто зазначити, що зі слів старшої доньки, з початком опалювального сезону всі члени родини скаржились на погіршення самопочуття, втім, до медичних закладів не зверталися.

Фахівці ГУ Держпраці наголошують:

— не допускайте самовільного втручання у теплотехнічну та газову трубопровідну систему котла;

— не порушуйте вимог інструкції заводу-виробника щодо монтажу та експлуатації газового опалювального обладнання;

— при погіршенні самопочуття всіх членів родини варто запідозрити причини більш вагомі, ніж звичайна втома.

Дотримання цих пунктів допоможе уникнути небезпечних наслідків можливих порушень та збереже найголовніше — здоров'я та життя людей.




До списку новинВпередНазад