Новини

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Херсонській області взяла участь у засіданні робочої групи з питань легалізації заробітної плати Нововоронцовської районної державної адміністрації. Під час засідання учасники обговорювали питання легалізації «тіньової» заробітної плати та зайнятості населення.

Невеликий вибір вільних вакансій з достатнім рівнем заробітної плати змушує здобувачів погоджуватися на будь-які запропоновані роботодавцем умови працевлаштування. За таких обставин, найманий працівник виявляється незахищеним Законом України про працю і наслідки умов нелегального працевлаштування та оплати праці можуть бути для нього негативними. Не оплачувані:

— «лікарняний»;

— відпустка;

— робота в надурочний час;

— святкові неробочі дні.

Відсутність:

— вихідних днів;

— записів у трудовій книжці;

— сплати страхових внесків.

Ненормований робочий день, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, тощо.

Для роботодавців такі порушення, як використання найманої праці без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час та ін., не минають безкарно — на них розповсюджується дія ст. 265 Кодексу законів про працю України.

Під час обговорення робочих питань фахівець Управління Держпраці надав практичні рекомендації стосовно дотримання трудового законодавства.




До списку новинВпередНазад