Новини
На виконання доручення Прем'єр-міністра України від 24 квітня 2015 року № 17598/1/1-15 заходи щодо проведення консультацій з громадськістю за участю представників усіх заінтересованих сторін, а також інформування про консультації та результати їх проведення з дотриманням вимог регламенту Кабінету Міністрів України, які повинні виконувати центральні, місцеві органі, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, які виконують функції держави, є обов'язковими з метою формування нової системи влади на принципах відкритості і прозорості діяльності органів державної влади.
З урахуванням зазначеного Головне управління Держпраці в Одеській області постійно проводить відповідну роботу через проведення нарад, семінарів, засідань «Круглих столів» з дотриманням вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 3 листопада 2010 року № 996 (далі — Порядок).
Протягом 2015 року фахівцями управління було проведено більш як 150 консультаційних заходів стосовно вимог законодавства з питань охорони праці. Основну увагу було звернуто на вимоги законодавства України з питань охорони праці.
Зокрема, основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя та здоров'я у процесі їх трудової діяльності, на належні, безпечні та здорові умови праці встановлює Закон України «Про охорону праці». Закон також регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем та працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні .
Відносини, що виникають у процесі поводження з вибуховими матеріалами, забезпечення охорони життя та здоров'я людини, національної безпеки, громадського порядку та охорони довкілля регулює Закон України «Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення».
Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб, а також права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) визначено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
Серйозна увага приділялася вимогам «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року за № 1232, «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого Постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1107, «Правил безпеки систем газопостачання» (НПАОП 0.00-1.76-15), затверджені наказом Міненерговугілля від 15.05.2015 № 285, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 за № 674/27119 та багато інших.
Практично всю проведену роботу було відображено на офіційному сайті Головного управління Держпраці в Одеській області.
На сайті були розміщені статті, присвячені семінарам, нарадам, консультаціям, організованим державними інспекторами управління на піднаглядних підприємствах Одеси та області. Більшість з них було розміщено на сайті Держпраці, в журналі« Технополіс », газетах «Вечерняя Одесса », «Пресс-курьер», «Одеські вісті» та ін.
Крім цього, нашу роботу на постійній основі висвітлюють інформаційні агентства і видавництва: («Міст-Одеса», «Репортер», «Думська.net», «Таймер», «048.ua» та ін.).
На веб-сайті управління протягом 2015 року було опубліковано 156 статей, пов'язаних з діяльністю Головного управління, а саме:
-про порушення законодавства про охорону праці під час експлуатації автогазозаправних пунктів;
-про аварійний стан ліфтового господарства в місті та області;
-про значні порушення законодавства про охорону праці в мережі супермаркетів;
— порушення під час експлуатації атракціонів у літній період та ін.
Було багато публікацій за результатами всебічних перевірок, після яких обов'язково через певний час публікувався матеріал під рубрикою «Повертаючись до надрукованого».
У планах Головного управління — подальше співробітництво з представниками засобів масової інформації з метою пропаганди питань охорони праці, збереження життя і здоров'я людей.



Прес-служба Головного управління





До списку новинВпередНазад