Новини

Під час семінару головні державні інспектори розповіли про мету діяльності органів ринкового нагляду. Це контроль за:

— відповідностю продукції встановленим вимогам;

— відсутністю загроз для безпеки життя та здоров'я людей; — безпекою умов праці;

— забезпеченням захисту прав споживачів (користувачів);

— забезпеченням захисту довкілля;

— дотриманням вимог технічних регламентів, у тому числі — ліфтів.

Технічний регламент - закон України або нормативно-правовий акт, прийнятий Кабінетом Міністрів України, у якому визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим.

Спеціаліст з ринкового нагляду ознайомив присутніх із додатком до технічного регламенту ліфтів, у якому вказаний перелік запобіжних комплектувальних виробів. Тож, коли здається в експлуатацію будівля, інспектор ринкового нагляду складає оцінку його стану та, відповідно, ліфтів. Декларація на відповідність регламенту зберігається 10 років. За порушення Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб'єкти господарювання несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Штрафні санкції накладаються в залежності від вчиненого порушення — від 75 до 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за повторне вчинення того самого порушення протягом трьох років — від 100 до 5000 неоподаткованих мінімумів, це відповідно 1700 грн. — 85000 грн.

Фахівець з експертизи умов праці розповів про умови атестації робочих місць, звертаючи увагу на те, що роботодавець має слідкувати за нормами охорони та гігієни праці на своєму виробництві, визначаючи показники, згідно яких працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, чи щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, або право на скорочену тривалість робочого тижня, тощо.

Стосовно періодичності атестації, повідомив, що атестація робочих місць проводиться не менше як один раз на п'ять років, загострюючи увагу на тому, що відповідальність за проведення атестації лежить цілком на роботодавцеві. У випадку, якщо атестація робочих місць не проводиться, це може призвести до порушень трудових прав робітників та штрафних санкцій для роботодавця — від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів.




До списку новинВпередНазад