Новини
Управлінням Держпраці у Хмельницькій області у зв'язку із зростанням рівня травматизму під час використання газу в побуті в закладах громадського харчування у ході експлуатації балонів зрідженого вуглеводневого газу розпочато цикл семінарів на автозаправних станціях та на підприємствах, які здійснюють реалізацію зрідженого вуглеводневого газу.

Семінар з даної тематики відбувся на базі ТОВ «Крафт-Інвест» (м.Шепетівка). Участь у якому взяли: заступник начальника Управління Держпраці у Хмельницькій області Павло Щербанський, начальник відділу гігієни праці Олена Токар, завідувач сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Олександр Франко, головні інспектори Управління.



Під час заходу наголошено на випадках, які трапилися під час експлуатації балонів у закладах громадського харчування. Зокрема, у січні минулого року під час пожежі, яка виникла в кафе «Нью Хата» (м. Харків), де для обігріву використовувався балон зрідженого вуглеводневого газу, постраждало троє відвідувачів кафе, а під час вибуху газоповітряної суміші в кафе «У фонтана» ВАТ «Мідо» (м. Ізмаїл, Одеська область) постраждало дев'ять осіб (п'ять працівників та чотири відвідувача кафе).

Зазначено, що основними причинами цих аварій (вибухів) були порушення вимог законодавства України з питань охорони праці при експлуатації балонів. Наголошено, що для запобігання виникненню аварій та нещасних випадків під час використання газу в побуті та закладах громадського харчування необхідно вжити відповідних заходів, а саме проводити абонентам додаткові інструктажі стосовно безпечної експлуатації зрідженого вуглеводного газу. Також не допускати відпуск зрідженого вуглеводного газу суб'єктам господарювання та населенню у яких відсутні документи, що дозволяють безпечно експлуатувати газобалонне обладнання.

Також під час семінару звернуто увагу на проходження медичних оглядів працівниками підприємства. Зазначено, що відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Розглянуто питання щодо виконання робіт та експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки. Обговорено порядок продовження дії дозволу на виконання робіт та експлуатацію об'єктів підвищеної небезпеки. Роз'яснено вимоги законодавчих та нормативно-правових актів, які безпосередньо стосуються суб'єкта господарювання.



До списку новинВпередНазад