Новини

Однією з найбільш важливих задач, які стоять перед Державною службою з питань праці, є контроль за дотриманням трудових прав людей з вадами здоров'я — інвалідів. У Херсонській області цими питаннями опікується Головне управління Держпраці під керівництвом Віталія Берлима. Нещодавно головний державний інспектор управління з питань праці Світлана Шевцова дала інтерв'ю всеукраїнському друкованому виданню «Кур'єр-лайт», під час якого розповіла про особливості перевірки підприємств, які використовують працю осіб з вадами здоров'я.

KОР: Чи є якісь особливості працевлаштування та застосування праці інвалідів?

Світлана: Так, є і ці особливості відображені у низці норм чинного законодавства України: Кодекс законів про працю України, Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року № 875 (далі — Закон № 875), Закон України «Про охорону праці» №2694-ХІІ від 14.10.1992 року, Закон України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996р., Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» № 2961-ІV

Аби працівники з вадами здоров'я відчували себе захищеними, чинне законодавство передбачає особливі гарантії у реалізації їх права на працю.

Зокрема, згідно із статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» на роботодавців покладено обов'язок забезпечувати визначену кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Контроль за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про зайнятість та працевлаштування інвалідів здійснює Державна служба України з питань праці. Зокрема у частинах:

— реєстрації підприємців у Фонді соціального захисту інвалідів;

— подання роботодавцем звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за ф.№ 10-ПІ (річна), затвердженого Мінпраці України від 10 лютого 2007 року № 42 (див. додаток — ред.);

— виконання нормативу робочих місць на підприємствах усіх форм власності, призначених для працевлаштування інвалідів.

KОР: Яку кількість робочих місць має передбачити роботодавець на своєму підприємстві? І, як розраховуються відповідні нормативи?

Світлана: Підприємствам встановлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у кількості 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

Якщо на підприємстві від 8 до 25 працівників, то для людей з особливими потребами визначається 1 робоче місце.

KОР: Нашим кадровикам відомо про те, що є певні обмеження для всіх груп інвалідності. Як це регулюється законодавством?

Світлана: Законодавство не забороняє використовувати працю інвалідів усіх трьох груп, а саме статтею 17 Закону № 875 визначено право на працю, яке не ставиться в залежність від установленої їм групи інвалідності.

Окрім того, зазначу: якщо за висновком Медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК) запропонована людині із вадами здоров'я робота протипоказана, то укладати трудовий договір власник або уповноважений ним орган не має права (частина шоста статті 24 КЗпП).

Крім того, роботодавцям забороняється встановлювати випробувальний строк інвалідам із довідкою МСЕК (частина третя статті 26 КЗпП).

KОР: А якщо роботодавець не дотримується нормативу робочих місць для працевлаштування осіб із вадами здоров'я, яку він нестиме за це відповідальність?

Світлана: Якщо роботодавець не дотримується нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з вадами здоров'я, або не надає до Фонду соціального захисту інвалідів звіт про зайнятість та працевлаштування цієї категорії працівників, в такому випадку на:

а) посадову особу, у якої є право приймати на роботу та звільняти працівника;

б) фізичну особу, яка використовує найману працю,

— накладають штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, відповідно до частини другої статті 1881 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення.

KОР: Чи є у Вас свіжий приклад застосування штрафних санкцій до підприємства? Які приписи в своїй практиці робилися вашою установою?

Світлана: Слід зазначити, що розрахунок кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів здійснюється підприємством самостійно. Якщо норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів не дотримали, роботодавець самостійно розраховує і сплачує штраф.

Законодавством встановлений наступний розмір адміністративно-господарських санкцій:

— для підприємств з кількістю працюючих від 8 до 15 осіб -1/2 середньої річної заробітної плати за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда та не заняте інвалідом.

для підприємств з кількістю працюючих від 15 осіб і вище- 1 середньорічна заробітна плата.

Що стосується приписів, які виносились нашою установою: наприклад, у 2014 році Чаплинська районна лікарня не виконала норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів і сплатила штраф у розмірі 146,2 тис.грн.

Нагадаємо, що санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно до 15 квітня року, що наступає за роком, у якому відбулося таке порушення.

Що стосується адміністративної відповідальності посадових осіб за не виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, то спеціалістами Державної служби України з питань праці складаються протоколи за ч.2 ст.188-1 КУпАП та виносяться приписи щодо усунення порушень та приведення у відповідність норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.

KОР: А чи слід у штатному розписі та інших кадрових документах вказувати місце інваліда? Якщо так, то який конкретний перелік документів ви перевіряєте?

Світлана: Штатним розписом передбачено тільки професії працівників підприємств, установ, організацій їх посадові оклади та їх чисельна кількість. Тобто кількість місць для працевлаштування інвалідів штатним розписом не передбачається.

KОР: Наведіть перелік документів, які підлягають обов'язковій перевірці.

Світлана: Спеціалісти Державної служби України з питань праці перевіряють

довідку про реєстрацію у Фонді соціального захисту інвалідів та звіти, які надаються до зазначеного Фонду про зайнятість та працевлаштування інвалідів..

KОР: Чи є якісь особливості в посадових і робочих інструкціях працівників, які мають вади зі здоров'ям?

Світлана: У посадових інструкціях визначаються посадові обов'язки та права працівника за відповідною посадою.

На закінчення хочу зауважити,

якщо:

— посадова особа, у якої є право приймати на роботу та звільняти;

— фізична особа, яка використовує найману працю

не дотримується нормативу робочих місць для працевлаштування людей з особливими потребами, або не надає до Фонду соціального захисту інвалідів звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів, на неї накладають штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340грн.), відповідно до ч 2 ст. 188-1КУпАП.

Біографічна довідка:

Світлана Шевцова — за вищою освітою спеціаліст фінансів, закінчила Херсонський державний технічний університет. Працювала провідним спеціалістом-ревізором відділу контролю за станом ревізійної та економічної роботи Головного управління пенсійного фонду України у Херсонській області; старшим ревізором відділу контролю у сфері охорони здоров»я контрольно-ревізійного управління у Херсонській області. У даний час працює головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Головного управління Держпраці у Херсонській області.




До списку новинВпередНазад