Новини
Державна служба України з питань праці спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку 16-17 лютого проведе міжнародний семінар з питань охорони праці в аграрній промисловості та сільському господарстві.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега під час зустрічі представників Держпраці, ЄБРР, аграрного бізнесу та наукових установ.

«Я думаю, у нас буде широке представництво, буде більше бізнесу. Колеги з Держпраці підтвердять: ми з самого початку реорганізації служби сказали, що хочемо змістити акцент з контролю, штрафування тощо на превентивну діяльність», — сказав Роман Чернега.

За його словами, слід із дитячих років формувати у громадян усвідомлення того, що необхідно дотримуватися норм охорони праці.

«Безперечно, тут були справедливі зауваження про те, що потрібно міняти Типове положення про службу з охорони праці. У зв'язку з приєднанням України до угоди про Асоціацію, велика кількість чинних норм відпадає — особливо, радянського періоду. Але багато треба також привести у відповідність», — зазначив керівник відомства.

Він наголосив, що Україна розраховує на підтримку ЄБРР.

«На розробку серйозних фундаментальних нормативів у нас немає коштів. І для цього потрібні вітчизняні спеціалісти, науковці, практики. Так само ми плануємо залучати представників з закордонних організацій, які мають досвід та мають бажання допомагати, у тому числі, Держпраці із приведенням нормативно-правових документів до вимог Євросоюзу. Ми ставимо три крапки у нашій зустрічі та продовжимо 16-17 лютого», — резюмував Роман Чернега.

Президент компанії «Менеджмент Форс» (акредитована ЄБРР) Георгіос Панопулос, у свою чергу, сказав, що час на проведення реформ не є нескінченним, необхідно прискорювати роботу.

«ЄБРР фінансує 19 компаній, які втілюють проекти з охорони праці в агропромисловому комплексі. Вони відчувають, що організувати семінар — це слушна думка, щоб зібратися разом та обговорити питання. У нас є широке коло потреб, відповідно до них ми сформулюємо подальший план дій», — зауважив Георгіос Панопулос.

Водночас, він відзначив прогрес, який Україна здійснила у сфері охорони праці.

На зустрічі був також присутній народний депутат України, Голова комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. Він висловив переконання, що питання охорони праці та здоров'я працівників має бути відображене у стратегії розвитку аграрного сектору, розробленій спільно парламентським комітетом та Міністерством аграрної політики.
«Стратегія має бути розглянута у 1 кварталі 2016 року. Вона містить економічні елементи, але немає елементів, пов'язаних з охороною праці. Якщо ми підходимо системно, ці питання мають бути відображені — охорона праці, охорона здоров'я», — зазначив Тарас Кутовий.

У рамках наради, всі учасники висловили свої побажання та пропозиції, щодо питань до розгляду на конференції, в той же самий час отримавши підгрунття для обміркування нових ідей.



До списку новинВпередНазад