Новини
Фахівцями відділу в АПК та СКС, сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг управління Держпраці у Хмельницькій області у зв'язку із зростанням рівня смертельного травматизму на підприємствах сільського господарства розпочато цикл семінарів стосовно профілактики виробничого травматизму.



Захід відбувся на базі ТОВ «Житниця-Поділля» (м. Красилів), за участю представників Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на виробництві, керівників структурних підрозділів та інженерно-технічних працівників підприємства.

У ході семінару наголошено на розроблені та впроваджені заходів щодо профілактики виробничого травматизму. Посилені контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною на підприємстві. Забезпечені дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Чіткому визначені функцій, обов'язків, відповідальності інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування сільськогосподарських машин, механізмів та устаткування з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці.



Також посилені контролю за організацією та проведенням медичних оглядів працівників певних категорій. В повному обсязі забезпечити виконання опосвідчення стану безпеки електроустановок. Забезпечити дотримання вимог безпеки під час виконання робіт в електроустановках.

Зазначалось про проведення щорічного навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників підприємства. Розробити та впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці. Забезпечити відповідно до норм видачу спецодягу, засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників.



На завершення семінару його учасникам роз'яснено Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки; порядок видачі дозволів на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Довідково:
У минулому році на підприємствах сільського господарства травмовано 19 осіб, у тому числі зі смертельним наслідком 7 працівників. Відповідно до аналізу смертельного травматизму, у минулому році, нещасні випадки у сільському господарстві сталися внаслідок психофізіологічних причин 1 (13%), технічних причин 2 (29 %) та з організаційних 4 (58 %).

Видами подій, що призвели до нещасних випадків із смертельним наслідком є: внаслідок наїзду транспортних засобів травмовано одного працівника, ДТП — 3 особи, травму заподіяні іншою особою отримав один працівник та внаслідок дії предметів, що розлітаються смертельно травмовано 2 працівника.



До списку новинВпередНазад