Новини
Управлінням Держпраці у Хмельницькій області на базі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Маяк» (м. Полонне) проведено інформаційно-консультативний семінар з питань додержання законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У ході заходу зауважено, що відповідно до чинного законодавства про працю, а саме: ст. 115 Кодексу Законів про Працю України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Роз'яснено, що на даний час при проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-XII та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078, з урахуванням внесених до них змін. Зазначений Порядок поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Згідно з вищевказаним Законом індексація грошових доходів — це механізм підвищення доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Наголошено, що статтею 15 Закону передбачено, що за порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Також розглянуто порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.



До списку новинВпередНазад