Новини

На урядову гарячу лінію надійшло звернення працівника щодо застосування норм постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2015 р. № 522 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції» (далі — Постанова). Фахівці Головного управління Держпраці у Херсонській області розглянули звернення.

Окрім того, керівникам інших суб'єктів господарювання рекомендують передбачити в колективних договорах норму щодо виплати їх працівникам підвищеного розміру заробітної плати за участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення.

У листі Міністерства соціальної політики України (далі — Міністерство) від 17.08.2015 р. N 12443/0/14-15/13 надають роз'яснення нормам Постанови:

працівники (невійськовослужбовці), які (на підставі відповідних рішень (клопотань) Антитерористичного центру при Службі безпеки України) прибувають до районів проведення АТО для виконання своїх функцій із забезпечення її проведення,

вважаються такими, що знаходяться у службовому відрядженні відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. N 59.

Службовим відрядженням вважається поїздка працівника

за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною

діяльністю підприємства).

Нарахування працівнику підвищеної заробітної плати здійснюється після його повернення з відрядження із зони АТО з підтвердними документами про фактичний час перебування в цій зоні.

Підтвердженням про фактичний час перебування працівника в районі проведення АТО, на думку Міністерства, має бути відмітка в посвідченні про відрядження про прибуття (вибуття) працівника в пункт (із пункту) призначення, підписана (завірена) відповідальною особою. Водночас це може бути і інший підтвердний документ (список, довідка), форма якої затверджується відповідним

уповноваженим органом.

Сума зазначеного підвищення заробітної плати є додатковою заробітною платою і як гарантована державою складова зарплати включається при обчисленні середньої заробітної плати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».

Постановою передбачено підвищення заробітної плати (яка включає посадовий (місячний) оклад, доплати, надбавки, премії тощо). При обчисленні годинної, денної ставки для оплати роботи у святковий, неробочий день зазначене підвищення заробітної плати не включається.




До списку новинВпередНазад