Новини

— у рамках проведення Всесвітнього дня охорони праці на таку тему 16 квітня 2014 року відбувся семінар-нарада, у якому взяли участь спеціалісти з охорони праці, голови профспілкових комітетів підприємств, організацій та установ Тернополя і Тернопільського району

Відкриваючи семінар-нараду, заступник голови облпрофради Микола Стадницький наголосив на тому, що профспілкові організації повинні зосередити свою увагу на здоров'ї працівників, на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та виконання вимог Закону України «Про охорону праці».

Відзначення 28 квітня 2014 році Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві» покликане привернути увагу суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя і здоров'я працівників та культури охорони праці в Україні і області.

Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

З метою організації та проведення Дня охорони праці в області затверджено склад Організаційного комітету, який очолює заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Тернопільській області Володимир Паславський.

На засіданні Організаційного комітету прийнято звернення до місцевих органів виконавчої влади, об'єднання роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ, організацій області із закликом гідно відзначити Всесвітній день охорони праці у 2014 році.

У рамках заходів, запланованих обласним Організаційним комітетом: місячник охорони праці, проведення тематичних колегій та зустрічей з трудовими колективами на тему: «Нешкідливі та безпечні умови праці — запорука здоров'я працівників»; «круглих столів», семінарів з нагоди Дня охорони праці; вшанування пам'яті загиблих на виробництві; насадження дерев на алеї Пам'яті в гідропарку «Топільче»; конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».

Будуть проведені огляди-конкурси на визначення кращого підприємства у 2013 році, а на підприємствах — конкурси на краще робоче місце, виробничу бригаду, дільницю та інші заходи.

Планується всебічне висвітлення у засобах масової інформації запланованих заходів щодо реалізації державної політики в галузі охорони праці для відзначення на державному рівні Дня охорони праці в Україні та в області у 2014 році.

Серед пріоритетів у діяльності територіального управління при зниженні наглядового тиску на підприємства малого та середнього бізнесу наглядова діяльність, враховуючи останні вказівки Держгірпромнагляду та зміни у чинному законодавстві, поступово зменшується, — констатував у своєму виступі начальник теруправління Держгірпромнагляду у Тернопільській області Михайло Лаба. Разом з тим, у відповідності із вказівкою Держгірпромнагляду на перший план виходить реалізація заходів, спрямованих на запобігання і профілактику виробничого травматизму. Адже ефективні превентивні заходи — запорука запобігання нещасним випадкам.

За оперативними даними, впродовж 1 кварталу 2014 року на підприємствах, піднаглядних територіальному управлінню Держгірпромнагляду України у Тернопільській області, на виробництві травмовано 15 працівників (25 за 1 кв. 2013 р.), в тому числі смертельно — 3 працівники, (2 за 1 кв. 2013 р.).

Смертельні нещасні випадки у 2013р. допущені в будівництві та автодорожньому транспорті, у 2014р. — у сільському господарстві, енергетиці, котлонагляді та підіймальних спорудах.

Випадки загального травмування сталися: в соціально-культурній сфері — 4 (9 у 2013 р.),, сільському господарстві — 2 (4), будівництві — 3 (3), енергетиці — 2(0), по одному нещасному випадку допущено в котлонагляді та підіймальних спорудах, в автодорожньому транспорті, інших видах транспорту, лісовому господарстві,

На піднаглядних підприємствах державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці в АПК та СКС — 9 травмованих (19 у 2013 р.), в т.ч. смертельно 1 (1 у 2013 р.), державної інспекції нагляду в промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки — 6 (6 у 2013 р.), в т.ч. смертельно 2 (1 у 2013 р.).

Михайло Лаба проаналізував причини нещасних випадків, наголосив на тому, що найбільшу питому вагу становлять організаційні причини, тобто так званий людський фактор.

Територіальним управлінням проведено помісячний аналіз рівня виробничого травматизму впродовж 2011-2013 років.

— Проаналізувавши травматизм за цей період, бачимо, найбільш травмонебезпечні місяці: лютий, липень, жовтень, а галузі: соціально-культурна сфера, агропромисловий комплекс, харчова промисловість, — констатував Михайло Лаба.

Аналіз травматизму по галузях виробництва засвідчив, що найбільше нещасних випадків трапляється у соціально-культурній сфері та торгівлі, сільському господарстві, харчовій промисловості та переробці сільськогосподарських продуктів, машинобудуванні, будівництві та промисловості будматеріалів, виробництві деревини та виробів з дерева.

Результати аналізу травматизму враховано в плані заходів щодо посилення в 2014 році державного нагляду, планах роботи державних інспекторів і введено в практику збільшення кількості перевірок суб'єктів господарювання, де допущено зростання рівня виробничого травматизму у найбільш статистично небезпечні періоди року.

Під час перевірок виявлено 3576 порушень вимог нормативних актів з охорони праці. У разі загрози життю та здоров'ю працівників посадові особи територіального управління направили до адміністративного суду 3 позовні заяви щодо призупинення експлуатації устаткування, виконання робіт. Суб'єктами господарювання за результатами їх перевірок самостійно призупинено експлуатацію 13 об'єктів та виконання робіт.

За незадовільний стан охорони праці, грубі порушення нормативних актів з охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 180 працівників, у т.ч. 83 перших керівників підприємств, організацій, установ на загальну суму 50590 грн. Стягнуто з працівників 155 штрафи на суму 42960 грн.

Посадовими особами територіального управління проведено 135 перевірок виконання суб'єктами господарювання приписів та розпоряджень.

З метою попередження нещасних випадків на виробництві державними інспекторами, посадовими особами управління за січень-березень 2014 року проведено 503 обстеження стану охорони праці, в т.ч. здійснено 7 всебічних-комплексних перевірок суб'єктів господарювання та 5 позапланових (за 3 місяці 2013 року було проведено 72 позапланові перевірки).

Керівник наглядового органу в області поінформував про заходи територіального управління щодо попередження нещасних випадків, аварій в області. Зокрема, активно сприяти впровадженню в регіоні національного плану дій з питань промислової безпеки та охорони праці, формувати культуру власної безпеки, постійно привертати увагу населення, широкої громадськості до вирішення питань охорони праці і особливо у сфері використання побутового газу.

У подальшому будемо навчати роботодавців в умовах ринкової економіки ефективних прийомів запобігання випадкам виробничого травматизму та прагнути стати стабілізуючим органом державної влади, який захищає життя та здоров'я людини праці від виробничих трагедій.

Підтримуючи політику зменшення адміністративного тиску на суб'єктів підприємницької діяльності, теруправління буде і надалі посилювати взаємодію з районними держадміністраціями та органами місцевого самоврядування, профспілками, проводячи спільні колегії та наради з керівниками підприємств, господарств, фахівцями служб охорони праці щодо забезпечення належного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах і в господарствах та комплексного управління охороною праці на регіональному рівні.

Буде і надалі проводитись широкомасштабна інформаційно-роз'яснювальна робота з питань охорони праці; перевірки виконання раніше виданих розпоряджень, приписів; підвищення якості перевірок та розслідувань нещасних випадків.

З Порядком розслідування та обліком нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві учасників семінар-наради ознайомив головний державний інспектор територіального управління Держгірпромнагляду у Тернопільській області Михайло Бойко. Він розповів про інформування підприємствами, організаціями та установами про настання нещасних випадків, відповідальність за несвоєчасне їх повідомлення, організацію спеціальних комісій теруправління щодо їх розслідування, належного оформлення відповідної документації, залучення представників профспілкових організацій до розслідування нещасних випадків на виробництві, аналіз роботодавцями причин настання нещасних випадків, розроблення та виконання плану заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

«Соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві» — цій темі присвятив свій виступ в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Тернопільській області Ігор Піговський.

Чимало цікавого і корисного дізналися учасники семінар-наради про відшкодування шкоди внаслідок нещасного випадку і професійного захворювання. Аргументовано, на конкретних прикладах побудував свій виступ начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві та правової роботи — головний страховий експерт управління виконавчої дирекції ФССНВ в області Олександр Чернов.

Про співпрацю профспілкових комітетів і служб охорони праці підприємств, організацій та установ у проведенні оперативного адміністратвно-громадського контролю за станом охорони праці і виробничої безпеки вів мову технічний інспектор праці обласної ради профспілок Михайло Марчук.

На численні питання слухачів виступаючі дали вичерпні відповіді та роз'яснення.




До списку новинВпередНазад