Новини
Я є інвалідом ІІ групи загального захворювання. Скоро досягаю пенсійного віку і маю право на пенсію за вислугу років. Чи можу я продовжувати працювати чи повинен звільнитися?

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Вихід на пенсію є поважною причиною для звільнення за власним бажанням у разі набуття працівником права на такий вид пенсійного забезпечення, як пенсія за вислугу років, оскільки однією з обов'язкових умов призначення такого виду пенсійного забезпечення є полишення працівником роботи (посади, професії, сфери діяльності), які дають право на цей вид пенсійного забезпечення.
У разі набуття працівником права на інші види пенсійного забезпечення (за віком, по інвалідності, в разі втрати годувальника) працівник з виходом на пенсію може продовжувати працювати на цій роботі, а може й звільнитися з цієї роботи.

Таким чином, якщо працюючий пенсіонер по інвалідності з досягненням пенсійного віку переоформлює пенсію по інвалідності на пенсію за віком та має бажання продовжувати працювати, керівництво не в праві вимагати від такого працівника звільнення.



До списку новинВпередНазад