Новини
Фахівцями відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв'язку та відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі приватного підприємства «Екоагроланплюс» (Cлавутcький район, с. Хвощівка) проведено інформаційно-консультативний семінар з питань додержання законодавства про охорону праці та атестацію робочих місць за умовами праці.

У ході зустрічі проаналізовано стан виробничого травматизму в Україні, Хмельницькій області та Славутському районі. Наголошено на вимогах безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, вантажопідіймальних кранів та механізмів. Розглянуто Правила охорони праці при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт. Рекомендовано адміністрації підприємства пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Дотримуватись вимоги інструкцій з охорони праці при виконанні сільськогосподарських робіт.

Під час семінару зазначалось про дотримання роботодавцями вимог законодавства щодо пільг і компенсацій працівникам, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці та правильності застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. Звернуто увагу присутніх, що результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (таких як — щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності. Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Зауважено, що атестація проводиться на виконання вимог Закону України «Про охорону праці» (ст. 7, 13) згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, і відповідно до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.92 р. №41.Окремо розглянуто питання щодо передбачення відповідальності за несвоєчасність проведення атестації або порушення порядку її проведення.



До списку новинВпередНазад