Новини
Фахівцями відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів та відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі Професійно-технічного навчального закладу районного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України (смт Ярмолинці) проведено семінар з питань додержання строків оплати праці найманих працівників та порядку надання додаткових відпусток за шкідливі та важкі умови праці.

У ході заходу зауважено, що відповідно до діючого законодавства про працю, а саме: ст. 115 Кодексу Законів про Працю України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

При звільненні працівника згідно норм ст. 116 Кодексу Законів про Працю України, виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Також акцентовано, що щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам відповідно до Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року №1290 (додаток №1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. №679).

Наголошено, що статтею 7 Закону України «Про відпустки» передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.



До списку новинВпередНазад