Новини
Найвищою цінністю у сучасному суспільстві безумовно є захист та реалізація прав людини.
Права, свободи та інтереси людини встановлені та закріплені на міжнародному рівні, у тому числі, Загальною декларацією прав людини, яка прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.
В Україні, як і в інших сучасних демократичних державах, пріоритетом у діяльності є забезпечення реалізації прав, свобод та інтересів людини.
Так, відповідно до статті 1 Конституції України — Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.
Статтею 3 Конституції України встановлено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Стаття 43 Конституції України передбачає, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.
Основними законами у цій сфері є: Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992 та Кодекс законів про працю України від 10.12.1971.
Центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття (далі — загальнообов'язкове державне соціальне страхування) в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб є Державна служба України з питань праці (далі — Держпраці) та її територіальні органи.
На виконання покладених на Головне управління Держпраці в Одеській області завдань, з метою реалізації прав людини на працю та на безпечні умови праці, Головним управлінням здійснюються відповідні перевірки суб'єктів господарювання згідно вимог діючого законодавства.
У разі виявлення під час перевірок порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, що створюють загрозу життю та здоров'ю людей, Головне управління відповідно до пункту 5 статті 4, частини 7 статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007, звертається з відповідними позовами до суду про застосування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), дозвільної системи у сфері господарської діяльності.
Так, за 11 місяців 2015 року Головним управлінням, як правонаступником Територіального управління Держгірпромнагляду в Одеській області, було подано 20 адміністративних позовів.
Важливим завданням для Головного управління є забезпечення обізнаності працівників підприємств щодо їх прав та обов'язків, а також керівників цих підприємств, тому з цією метою Головним управлінням на протязі усього року проводяться семінари, наради та інші заходи.
Відділ юридичного забезпечення наголошує, що кожна людина, відповідно до Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996, має право звернутись до Головного управління із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються діяльності Головного управління, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення, які будуть розглянуті у встановлений законом строк у межах відповідно до повноважень Головного управління.
Також Головним управлінням на виконання покладених на нього завдань та з метою реалізації прав, свобод та інтересів людини здійснюються особисті прийоми громадян у відповідності до затверджених графіків.
Відділом юридичного забезпечення Головного управління проводяться лекції, бесіди та навчання з працівниками Головного управління з питань реалізації і захисту прав людини.
Таким чином Головне управління Держпраці в Одеській області здійснює необхідні заходи з метою реалізації і захисту прав людини на працю, на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності.

Прес-служба Головного управління








До списку новинВпередНазад