Новини
Фахівцями відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі товариства з додатковою відповідальністю «Продес» (м. Хмельницький) проведено інформаційно-консультативний семінар стосовно медичних оглядів працівників, підстав та порядку їх проведення.

У ході зустрічі роз'яснено, що метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров'я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов'язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб.

Зазначено, що відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров'я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

Процедура проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, детально визначена у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 р. № 246.

За результатами семінару прийнято рішення забезпечити дотримання працівниками підприємства вимог законодавчих та нормативно-правових актів з гігієни праці. Організовувати проведення медичних оглядів працівників згідно вимог згаданого наказу МОЗ.



До списку новинВпередНазад