Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області взяли активну участь у проведенні семінару з охорони праці керівників служб охорони праці філій ДП «Адміністрація морських портів України», який відбувся 16-17 грудня 2015 року у м. Южному.
У роботі семінару, крім організаторів — спеціалістів ДП «АМПУ», також взяли участь представники адміністрації та підрозділів морського порту «Южний» ДП «АМПУ», Українського науково-дослідного інституту морського флоту, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Южний та ін.
Начальник Головного управління Держпраці в Одеській області А. Дзюба, який виступив на семінарі, роз'яснив присутнім основні завдання, функції відповідно до Положення про Державну службу України з питань праці, про напрямки роботи новоствореного центрального органу виконавчої влади.
Керівник Головного управління Держпраці в Одеській області наголосив на тому, що першочерговий напрям у діяльності Служби — профілактика травматизму на робочих місцях, захист трудових прав працівників, державний контроль за додержанням норм охорони праці на виробництві.
— Ми — не каральний орган, — підкреслив А. Дзюба, — наші фахівці працюють задля збереження життя та здоров'я громадян і завжди готові надати допомогу підприємствам у питаннях створення безпечних умов праці для людей. Адже застосування превентивних заходів у комплексному управлінні охороною праці — одна з необхідних форм роботи Держпраці, направлених на профілактику виробничого травматизму.
Під час роботи семінару було розглянуто питання роботи служб охорони праці філій ДП «АМПУ» і вдосконалення системи управління охороною праці в філіалах. Про це говорив начальник служби охорони праці ДП «АМПУ» Ю. Яковищенко. Він повідомив, що протягом 11 місяців 2015 року у філіалах ДП «АМПУ» сталося 4 нещасних випадки, пов'язаних з виробництвом. Він закликав спеціалістів служб охорони праці ДП «АМПУ» підвищити свою наглядову активність. Протягом 11 місяців 2015 року службами охорони праці філій було проведено 949 перевірок стану охорони праці у 15 філіях ДП «АМПУ». Під час перевірок було виявлено 2338 порушень вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. За результатами перевірок було видано 572 приписи на усунення порушень з питань охорони праці. На сьогодні в основному порушення усунуті.
Ю. Яковищенко зазначив що службою охорони праці апарату управління ДП «AMПУ» здійснено 3 заплановані комплексні перевірки філій з питань організації роботи по охороні праці та проведено 5 цільових перевірок з питань функціонування Системи управління охороною праці філій. Він підкреслив, що під час перевірок було виявлено характерні порушення вимог охорони праці у більшості філій. Зокрема, це:
— Положення про СУОП і Положення про організацію роботи з охорони праці підлягають допрацюванню у зв'язку зі зміненням структури, перейменуванням посад;
— до посадових інструкцій посадових осіб внесено не всі обов'язки з питань охорони праці;
— не на всі види робіт розроблено інструкції з охорони праці.
Під час роботи семінару було детально розглянуто одне з основних питань- питання концептуальної основи створення нормативного документа «Положення про систему управління охороною праці (СУОП) в ДП «АМПУ», розробленого спеціалістами УкрНДІІМФ. Також серйозну увагу було приділено проблемам ідентифікації небезпек, оцінки ризиків на виробництві та визначення способів управління ними, практичної реалізації СУОП.
Також на семінарі було розглянуто проблеми економічного стимулювання заходів з охорони праці на об'єктах ДП «АМПУ», профілактики нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, проведення внутрішнього аудиту з питань охорони праці, практики роботи зі сторонніми організаціями на території морського порту.
Учасники семінару прийняли відповідну резолюцію, в основу якої поклали розроблення розглянутих проблем.

Прес-служба Головного управління






До списку новинВпередНазад