Новини
Фахівцями відділу нагляду на виробництві і на об'єктах підвищеної небезпеки, відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв'язку та сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі дочірнього підприємства «Капро-Хмельницький» (м. Хмельницький) проведено інформаційно-консультативний семінар з питань додержання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

У ході зустрічі роз'яснено вимоги Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Проаналізовано стан виробничого травматизму на підприємствах області за поточний рік. Особливу вагу звернуто на вимоги Положення про розробку інструкцій з охорони праці. Вказано на необхідність додержання вимог Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та проведення інструктажів на підприємстві.

Приділено увагу вимогам законодавчих та нормативно-правових актів щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Надано консультацію про Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Розглянуто види робіт підвищеної небезпеки, перелік машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

Акцентовано на основних вимогах Закону України «Про охорону праці». Зокрема, наголошено на праві стосовно охорони праці під час укладання трудового договору. Праві працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці.

Зазначалось, що при укладенні трудового договору працівник має бути поінформований роботодавцем під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору (п.1 ч. 1 ст.29 КЗпП України).



До списку новинВпередНазад