Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на базі Москалівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (с. Москалівка, Ярмолинецького району) проведено семінар з питань оплати праці педагогічних працівників та атестації робочих місць за умовами праці.

У ході заходу зауважено, що Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 16.09.2015 № 731 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», якою з 1 вересня поточного року підвищено розмір мінімальної заробітної плати до рівня 1378 гривень. Роз'яснено порядок нарахування та черговості виплати надбавки за престижність та індексації педагогічним працівникам. На сьогодні правила обчислення сум індексації визначено Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами).



Наголошено, що педагогічним працівникам у межах фонду оплати праці виплачується надбавка у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу за престижність праці згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, Загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування». Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) залежно від наявних цільових коштів.

Також акцентовано, що відповідно до чинного законодавства України, атестація робочих місць за умовами праці — це сукупність заходів, які мають за мету комплексну оцінку кожного робочого місця на відповідність Системі стандартів безпеки праці, технічному і організаційному рівням. Це забезпечує урегулювання відносин між роботодавцем та працюючим населенням в галузі безпечних і здорових умов праці. Щоб вийти на заслужений відпочинок на пільгових умовах за Списком № 1 чи № 2 працівникові тої чи іншої професії необхідно підтвердити це право, а воно, як відомо, підтверджується лише за результатами атестації робочих місць, яка проводиться один раз на 5 років, як це передбачає Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації чи установи.



До списку новинВпередНазад