Новини
На виконання пункту 3 Протоколу № 114 засідання Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2015 року Про розслідування причин аварії з судном «Іволга», фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області провели позапланові перевірки місць стоянок маломірних (малих) суден, а також виконання перевізниками ліцензійних умов під час перевезення пасажирів.
Всього було перевірено 16 суден. Під час перевірок було виявлено 113 порушень вимог законодавства про охорону праці. До адміністративної відповідальності було притягнуто 6 посадових осіб перевірених підприємств.
Cеред системних порушень вимог законодавства про охорону праці, які повторюються практично під час експлуатації кожного з перевірених суден, були:
-роботодавцями за власні кошти не забезпечено проведення медичних оглядів працівників під час прийняття на роботу (попередній медичний огляд) та протягом трудової діяльності;
-інструкції про випуск самохідних і несамохідних суден, інших плавзасобів у внутрішні води не затверджено облдержадміністрацією;
-не організовано контроль і належний облік за видачею у встановлені строки засобів індивідуального захисту працівникам підприємства і т. ін.
Низку порушень вимог законодавства про охорону праці було виявлено в організації навчання та перевірки знань з питань безпеки і проведенні інструктажів з питань охорони праці. Зокрема, керівництво та особи, відповідальні за охорону праці, не пройшли навчання та перевірку знань у встановленому порядку відповідно до своїх функціональних обов'язків.
До складу комісії при первинній перевірці знань у працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, не залучаються представники Держпраці.
Керівниками підприємств допущено до виконання робіт підвищеної небезпеки рибалок, стернових, які не пройшли спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці стосовно робіт, які виконують.
На підприємствах не розроблені необхідні інструкції з охорони праці для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки. А там, де вони існують, не видані робітникам на руки під розпис у журналі реєстрації інструктажів.
Керівництвом підприємств допущено до виконання робіт в електроустановках робітників, які не пройшли навчання та перевірку знань у встановленому порядку та в присутності посадової особи Держпраці стосовно робіт, які вони виконують.
З відома керівництва підприємства дозвіл на вихід в море (лиман) суден надається відповідальною особою, яка не пройшла інструктаж та перевірку знань з «Інструкції про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів у територіальне море та внутрішні води України».
Керівництву перевірених суден було видано акти перевірок та приписи, в яких зазначені конкретні терміни усунення порушень.
Експлуатація маломірних (малих) суден продовжує залишатися під контролем фахівців Головного управління Держпраці.

Прес-служба Головного управління






До списку новинВпередНазад