Новини
Головним державним інспектором Управління Держпраці у Хмельницькій області Сергієм Мельничуком надано роз'яснення з питань дотримання законодавства про працю та загальнообов'язкового соціального страхування працівникам Борщівської сільської ради (с.Борщівка, Теофіпольського району).

Керівникам та працівникам роз'яснено вимоги законодавства про працю щодо оплати праці, дотримання дисципліни праці та порядок призначення і виплати допомоги по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню з тимчасової втрати працездатності та надання щорічних відпусток.

Під час заходу звернуто увагу на забезпечення своєчасності призначення та виплати матеріального забезпечення по соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Зазначалось, що документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п'яти днів після винесення відповідного рішення. Комісія (уповноважений) із соціального страхування може відмовити в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності за підстав передбачених законодавством.

Такими, підставами визначено: у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину; у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби; за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи; за час примусового лікування, призначеного за постановою суду; у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням; за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням та у випадку наявності відповідної відмітки у листку непрацездатності про порушення режиму застрахованою особою, встановлений для лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд. Відмова у призначенні допомоги по вагітності і пологам та допомоги на поховання за наявності не обхідних документів не допускається.

Застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) виплата матеріального забезпечення по соціальному страхуванню з тимчасової непрацездатності виплачується у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати та отримання відповідних коштів від виконавчої дирекції Фонду соціального страхування. Роботодавець зобов'язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із законодавством. Державний нагляд за додержанням страхувальниками та Фондом законодавства про соціальне страхування з питань призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення, передбачених законодавством, з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб здійснює Державна служба України з питань праці та її територіальні органи. Особи вині у порушенні законодавства про соціальне страхування несуть відповідальність встановлену законом.



До списку новинВпередНазад