Новини
Фахівцями відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів для працівників Юрівецької сільської ради (с. Юрівка, Білогірський район) роз'яснено вимоги трудового законодавства.

Головний державний інспектор Олена Окопна звернула увагу присутніх на питання дотримання вимог законодавства про оплату праці, рівень заробітної плати та своєчасність її виплати. Зокрема зазначила, що заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило у грошовому вимірі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.



Відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Виплата заробітної плати один раз на місяць є порушенням строків виплати заробітної плати та порушенням вимог статті 115 Кодексу законів про працю України, за яке передбачена відповідальність частинами першою та другою статті 41Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 510 до1700 гривень у разі повторного вчинення правопорушення-у розмірі від 1700 до 5100 гривень.

Під час засідання також роз'яснено порядок і умови надання щорічних відпусток працівникам. Особливо звернуто увагу на надання відпусток без збереження заробітної плати. Зазначено, що відповідно до статті 84 Кодексу законів про працю України за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів.



До списку новинВпередНазад