Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі приватного підприємства «Городок Унібуд» проведено семінар щодо оформлення трудових відносин між юридичною особою-роботодавцем та найманими працівниками.

У ході семінару зауважено, що фактичний допуск працівника до роботи має відбуватись за наявності укладеного сторонами трудового договору шляхом видання наказу (розпорядження) власником або уповноваженим органом підприємств, установ та організацій про прийняття працівника на роботу. Окрім того, відповідно до останніх змін до діючого трудового законодавства, а саме: змін до ст. 24 КЗпП України, перед фактичним допуском працівника до роботи, роботодавець має повідомити територіальні органи Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу в установленій формі «Порядком повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу», що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413.

Звернуто увагу на вимоги законодавства Про основи соціальної захищеності інвалідів щодо працевлаштування інвалідів та зазначено, що Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів. При цьому було зауважено, що відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків від загальної середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 чоловік — у кількості одного робочого місця.

Наголошено, що до 1 березня щороку законодавче установлений строк роботодавцям для подання до фонду соціального захисту інвалідів звіту «Про зайнятість та працевлаштування інвалідів» форми № 10-ПІ, що затверджена наказом Мінпраці України № 42 від 10.02.2007 року.

В ході наради також доведено до відома присутніх новий «Порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця» затверджений постановою Кабінету міністрів України № 440 від 26.06.2015 року, яким встановлено єдиний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності на весь період такої непрацездатності (за перші п'ять днів та починаючи з шостого дня), що дає змогу роботодавцю спростити розрахунок зазначеної допомоги.

За результатами семінару прийнято рішення: при фактичному допущенні працівників до роботи укладати трудовий договір із обов'язковим повідомленням територіального органу Державної фіскальної служби; дотримуватись нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів; дотримуватись мінімального розміру заробітної плати для працівників, які виконують просту та некваліфіковану працю; дотримуватись законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів. розробляти та впроваджувати заходи щодо профілактики виробничого травматизму.



До списку новинВпередНазад