Новини

Для відшкодування впливу небезпечних і шкідливих чинників виробництва на організм людини, законодавством України передбачена система пільг і компенсацій для відповідної категорії робітників, яка включає наступне:

І. Пільгове пенсійне забезпечення

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, професії яких віднесені до Списку № 1 і Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36.

Працівникам інших виробництв, професій та посад дострокові пенсії залежно від умов праці (але не раніш як після досягнення 55 років чоловіками і 50 років жінками) можуть встановлюватися за результатами атестації робочих місць за рахунок коштів підприємств та організацій, призначених на оплату праці, які перераховуються до Пенсійного фонду України на виплату пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

ІІ. Щорічні додаткові відпустки

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про відпустки» щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається за Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1290 (додаток 1 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 № 679). Конкретна тривалість цієї відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

ІІІ. Скорочена тривалість робочого тижня

Скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором відповідно до Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163.

IV. Доплати за шкідливі і важкі умови праці

Доплати за умови праці встановлюються відповідно до чинної в Україні постанови Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 03.10.86 № 387/22-78 «Про затвердження Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях та порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватися доплати робітникам за умови праці» та провадяться на робочих місцях, на яких виконуються роботи, передбачені галузевими переліками робіт з шкідливими і важкими (особливо шкідливими та особливо важкими) умовами праці у відсотках до тарифної ставки (окладу) лише за неможливості усунення шкідливих виробничих факторів організаційними або інженерно-технічними заходами:

— на роботах з шкідливими та важкими умовами праці — 4; 8; 12 %;

— на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці — 16; 20; 24%.

V. Безкоштовна видача молока та інших рівноцінних харчових продуктів

Рішення щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам ухвалюється згідно з Порядком безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, затвердженим чинною в Україні постановою Держкомітету СРСР з праці та соціальних питань і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. № 731/П-13.

Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника на роботах з виробництва або застосування хімічних речовин, зазначених у Переліку, затвердженому наказом МОЗ СРСР від 04.11.87 № 4430-87.

VI. Безкоштовна видача лікувально-профілактичного харчування

Питання видачі працівникам лікувально-профілактичного харчування регулюються трьома нормативними актами, затвердженими постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 07.01.77 № 4/П-1. Це Перелік виробництв, професій і посад, робота в яких дає право на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці; Раціони лікувально-профілактичного харчування і норми безкоштовної видачі вітамінних препаратів; Правила безкоштовної видачі лікувально-профілактичного харчування.

Право на лікувально-профілактичне харчування мають лише ті працівники, професії і посади яких передбачено у відповідних розділах зазначеного Переліку. Крім того, власник може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникам пільги і компенсації, не передбачені чинним законодавством.

Слід також зазначити, що віднесення робіт до категорії зі шкідливими та важкими умовами праці можливе лише на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».




До списку новинВпередНазад