Новини
Державна служба України з питань праці (Держпраці) пояснює, чи має право роботодавець здійснювати неформальне навчання кадрів на виробництві для забезпечення власних потреб в працівниках відповідного рівня кваліфікації за професіями?

Неформальне професійне навчання працівників — це набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання. Це зазначено у статті 1 Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI (далі — Закон). Таке навчання здійснюється за згодою працівників безпосередньо у роботодавця згідно з рішенням роботодавця за рахунок його коштів з урахуванням потреб власної господарської чи іншої діяльності.

Статтею 14 Закону встановлено, що для організації підтвердження результатів неформального професійного навчання працівників у складі державної служби зайнятості створюються центри визнання результатів неформального професійного навчання (далі — центри). Для цього центри залучають навчальні заклади державної служби зайнятості, інші професійно-технічні навчальні заклади, підприємства, організації, установи, які мають ліцензію на право здійснення освітньої діяльності за визначеними професіями. Результати неформального професійного навчання підтверджуються документом встановленого зразка про присвоєння або підвищення робітничої кваліфікації.

Вимоги до підприємств, установ, організацій для підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями затверджені наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями» від 16.12.2013 № 875/1776.

Перелік робітничих професій, за якими здійснюється підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 23.12.2013 № 886.

Отже Держпраці наголошує, що роботодавець може проводити без ліцензії неформальне навчання працівників за професіями з наступним визнанням їх результатів у порядку, встановленому законодавством.



До списку новинВпередНазад