Новини

Комісія управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку з тяжким наслідком, що стався 18 січня 2014 року з підсобною працівницею цеху первинної обробки, відділення забою та знекровлення птиці Філії «Переробний комплекс» (ТОВ) «Вінницька птахофабрика» Моспанько Оленою Миколаївною (дата народження: 2 листопада 1987 року).

17 січня 2014 року о 23 годині підсобний робітник Моспанько Олена Миколаївна приступила до виконання своїх трудових обов'язків. Начальник зміни Бабій В.І. дав її завдання виконати ручне миття технологічного обладнання в цеху забою і знекровлення птиці. Миття виконувала з використанням миючого засобу та гумової мочалки.

О 4 годині 10 хвилин 18 січня, після закінчення очистки та миття технологічного обладнання, Моспанько О.М. проходила поруч з конвеєром подачі птиці і візуально перевіряла якість миття. Конвеєр був включений і працював на холостому ходу. Працівниця побачила, що на валику механізму натягу стрічки конвеєра було забруднення і вирішила його очистити гумовою мочалкою. Вона пригнулась і, у напівсидячому стані, наблизилася знизу до вказаного валика. При спробі його очистити, стрічка конвеєра захопила кисть правої руки, яку затягнуло між валики механізму натягу стрічки і травмувало. На крик Моспанько О.М. відреагували працівники, що були поруч і з використанням механізму аварійної зупинки вимкнули конвеєр і звільнили потерпілу. На місце події було викликано працівників швидкої медичної допомоги, які після прибуття надали потерпілій першу медичну допомогу і доправили в Ладижинське МТМО. Невдовзі потерпіла була доставлена на лікування до Немирівької ЦРЛ.

Згідно листа від 20.01.2014 року №01-11-38, виданого Немирівською ЦРЛ, встановлено, що Моспанько Олена Миколаївна з 18.01.2014 року перебуває на лікуванні в траматологічному відділенні з діагнозом: Відкритий багато уламковий перелом обох кісток правого передпліччя зі зміщенням уламків.

ПРИЧИНИ НАСТАННЯ НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ:

— Конструктивні недоліки засобів виробництва — відсутність в конструкції конвеєра моделі А5401, типу 3771112, 2011 р.в., серійний номер 10092151, виробник Marel Stork Processsng B.V., Нідерланди захисного огородження механізму натягу стрічки;

— Порушення вимог безпеки під час експлуатації конвеєра — здійснення перевірки якості миття і очистки конвеєра без зупинки приводу, за наявності джерела підвищеної небезпеки;

— Порушення вимог інструкції з охорони праці — очистка робочих органів ковеєра без зупинки його механічного приводу.

Також комісією були встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, це:

— Шевченко Олексій Вікторович — директор Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», який допустив експлуатацію конвеєра моделі А5401, типу 3771112,2011 р.в., серійний номер 10092151, виробник Marel Stork Processsng B.V., Нідерланди без захисного огородження механізму натягу стрічки.

— Канівець Сергій Володимирович — начальник цеху мийки і дезинфекції Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», який порушив вимоги безпеки під час експлуатації конвеєра — допустив виконання перевірки якості миття і очистки конвеєра без зупинки приводу, за наявності джерела підвищеної небезпеки.

— Моспанько Олена Миколаївна — підсобний робітник Філії «Перерлобний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», яка виконувала очистку ковеєра без зупинки його механічного приводу, чим порушила вимогу п. 3.3 Інструкції з охорони праці №147 під час мийки виробничого обладнання та технологічних цехів, затвердженої наказом директора Філії «Перерлобний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» від 20.11.2013 року №560-Г.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку.

— Директору Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» — заборонити експлуатацію конвеєра моделі А5401, типу 3771112,2011 р.в., серійний номер 10092151, виробник Marel Stork Processsng B.V., Нідерланди до встановлення захисного огородження механізму натягу конвеєра та провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб і працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою;

— Керівникам виробничих підрозділів та працівникам підприємства — не допускати ручне миття і очистку конвеєра без зупинки привода та забезпечення організаційно-технічних заходів, що унеможливлюють випадковий його запуск;

— Крім того, керівникам виробничих підрозділів — провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам підприємства з доведенням обставин, причин та наслідків даного нещасного випадку.

Комісією нещасний випадок визнано таким, що повязаний з виробництвом, відповідно п. 15.1 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року №1232, складається акт за формою Н — 1.

Прес-служба теруправління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад