Новини

Атестація робочих місць зі шкідливими умовами праці, яка надає можливість встановити пільги та компенсації за роботу із шкідливими та важкими умовами праці — є одним з важливих заходів соціального захисту працівників.

Атестація робочих місць за умовами праці проводилася в усіх закладах та установах незалежно від форм власності, в яких обладнання та матеріали вважаються потенційними джерелами шкідливих виробничих факторів, які можуть негативно впливати на стан здоров'я працюючих.

Функції Державної експертизи умов праці раніше було покладено на Департаменти соціального захисту населення облдержадміністрацій. У даний час ці повноваження з них офіційно ще не зняті.

Державна служба України з питань праці не має можливості здійснювати проведення державної експертизи умов праці, через відсутність нормативної бази. У Мінсоцполітики України розробили проект постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів КМУ та Ради Міністрів УРСР», який надіслали на погодження зацікавленим міністерствам та соціальним партнерам.

Після прийняття відповідної постанови, у Державній службі України з питань праці затвердять власний порядок та методологію контрольних заходів за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці з наданням висновків, про що повідомлять підприємства, організації та установи області через засоби масової інформації.




До списку новинВпередНазад